Șerban Nicolae vrea pușcărie pentru cei care dezvăluie date din dosarele penale

Avocat de meserie, senatorul PSD, Șerban Nicolae, propune modificarea Codului Penal, astfel încât orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu 3 ani de închisoare. Asta în timp ce în special presa, dar și o parte a avocaților așteaptă ca Traian Băsescu să promulge legea prin care din Noul Cod penal a fost abrogat articolul 276, intitulat “Presiuni asupra Justiției”, care atentează la libertatea de exprimare și îi sancționeaza chiar și cu inchisoarea pe cei care îndrăznesc să semnaleze abuzuri ale magistraților. Şerban Nicolae a fost avocatul fostului senator Cătălin Voicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie.

Sub motivaţia îmbunătăţirii Codului Penal, senatorul PSD Şerban Nicolae a propus sancţionarea cu pedepse de 3 ani de închisoare pentru toate persoanele care publică informaţii din dosarele penale. Senatorul susţine că divulgarea de informaţii din dosarele de corupţie ar reprezenta o infracţiune gravă şi că cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere. Senatorul îşi motivează proiectul legislativ spunând că prevederile din actualul Cod Penal sunt imprecise.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a propus modificarea articolelor 276 şi 277 din Codul Penal. Senatorul a decis să propună modificarea articolului 277 din Noul Cod Penal care vorbeşte despre ”Compromiterea intereselor justiţiei”. Chiar şi în forma actuală, articolul a ridicat o serie de probleme, în special în relaţia dintre presă şi magistraţi, pentru că o interpretare excesivă a acestui text poate duce la secretizarea dosarelor penale.

Senatorul PSD a mers însă mai departe şi a propus pedeapsa cu închisoarea pentru toţi cetăţenii români care dezvăluie ”informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare”. Sancţiunea fiind de la şase luni la 3 ani de închisoare, această nouă infracţiune ar urma să fie introdusă în legea penală la aliniatul 3 al articolului 277.

 Proiectul senatorului PSD a fost înregistrat la Senat pe 3 februarie şi pe 11 februarie a fost solicitat punctul de vedere al Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel