Șerban Nicolae, proiect de lege: Telefoanele mobile, vândute doar cu aplicația STS pentru apeluri de urgență

 Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus în Parlament un proiect care prevede obligația comercializării pe teritoriul României doar a telefoanelor mobile care au instalată aplicația STS pentru apelurile și mesajele de urgență. Actul normativ instituie și restricționarea Serviciului în caz de abuz.

„Telefoanele mobile pot fi comercializate pe teritoriul României numai dacă au instalate aplicațiile unice de apel de urgență și mesaj de urgență. Aplicațiile unice de apel de urgență și mesaj de urgență sunt proprietatea STS și se pun gratuit la dispoziția operatorilor economici care produc sau comercializează telefoane mobile în România”, prevede completarea Legii adusă prin propunerea legislativă.

Inițiatorul, senatorul PSD Șerban Nicolae, susține că proiectul legislativ își propune să introducă măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea localizării apelurilor și mesajelor de urgență, precum și pentru protejarea accesului la Serviciul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU).

„Astfel, propunerea instituie obligația comercializării pe teritoriul României doar a telefoanelor mobile care au pre-instalată aplicația unică realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru apeluri și mesaje de urgență. Aplicația unică este proprietatea STS dar se distribuie gratuit, astfel încât să poată fi instalată pe toate telefoanele mobile ce urmează să fie comercializate pe teritoriul României. Potrivit celor declarate de reprezentanții STS în fața comisiei pentru apărare, această aplicație permite condiții optimizate de localizare față de cele actuale, permițând o mai bună și mai rapidă localizare a unui apelant aflat în dificultate. Propunerea are în vedere un termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, intervaș necesar pentru a putea asigura pre-instalarea pe telefoanele mobile a respectivei aplicații”, precizează Șerban Nicolae, în expunerea de motive.

Restricționarea serviciului pentru persoanele care sună abuziv 

O altă prevedere se referă la restricționarea posibilității de a accesa Serviciul național unic pentru apeluri de urgență pentru persoanele care sună sau trimit mesaje în mod abuziv, fără a avea o problemă reală.

„Propunerea mai instituie forme agravate de apel abuziv și mesaj abuziv luând în considerare ipoteza ca acestea să fie de natură a bloc accesul la SNUAU pentru persoanele aflate în dificultate și în situație de urgență reală. Față de persoanele care apelează abuziv sau trimit mesaje abuzive de natură de a bloca liniile de acces către numerele 112, 113 și 114 se propune instituirea măsurii restricționării accesului la SNUAU de la respectivele posturi telefonice”, mai prevede proiectul legislativ.

Potrivit expunerii de motive, măsura restricționării urmărește să protejeze drepturile, libertățile și interesul legitim al persoanelor aflate în dificultate și în reală nevoie de apel de urgență șo care ar putea să nu aibă acces din cauza blocajului unui apel sau mesaj agresiv.

"Amenda nu rezolvă situația"

„Amenda, măsura sancționatorie contravențională aplicată ulterior celui care a efectuat apeluri sau mesaje abuzive nu poate rezolva situația persoanei aflate în dificultate reală așa cum prevede norma aflată acum în vigoare”, subliniază Șerban Nicolae.

Totodată, inițiativa instituie și posibilitatea revocării condiționate a restricționării accesului la Serviciul pentru apelul unic de urgență în anumite condiții. „Revocarea ar urma să intervină doar după identificarea persoanei care a efectuat apelul agresiv sau a transmis mesajul agresiv și aplicarea amenzii contravenționale față de făptuitor”.

Actul normativ definește, de asemenea, următorii termeni:

„Apelare agresivă-apelarea abuzivă efectuată de cel puțin 10 ori într-un interval de mai puțin de 15 minute a numărului unic pentru apelurile de urgență 112.
Mesaj agresiv- transmiterea de mesaje abuzive efectuată de cel puțin 10 ori într-un interval de mai puțin de 15 minute la numărul 113 ori la numărul 114”.

Propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență a fost depusă la Senat, în procedură de urgență, însă Camera Deputaților va avea rol de for decizional.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel