EXCLUSIV  Şerban Nicolae, despre contractul EADS: Cine ar fi beneficiar - VIDEO

 Serban Nicolae
Serban Nicolae

Sentorul PSD Şerban Nicolae a făcut o serie de precizări legate de contractul EADS şi de o presupusă anchetă a DNA în acest caz. 

Invitat la interviurile DC News, senatorul PSD Şerban Nicolae a făcut o serie de precizări legate de contractul încheiat între statul român şi EADS pentru securizarea graniţelor.

În contextul în care, potrivit unor informaţii care au apărut recent în spaţiul public, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi ar fi avut o întâlnire la Ambasada Franţei la Bucureşti cu ministrul de Externe francez, Şerban Nicolae a fost întrebat dacă nu cumva această întâlnire ar fi avut legătură cu o presupusă investigaţie a DNA referitoare la contractul EADS.

"Faptul că a avut loc o asemenea întâlnire, într-un asemenea cadru şi într-un asemenea context este cel puţin dubios. Nu mă interesează Ministrul de Externe al Franţei. Acesta dă socoteală în faţa propriilor autorităţi şi a propriului popor. Dar mă interesează când un înalt demnitar sau persoană cu funcţie publică cheie în statul român are asemenea întâlniri private şi are impresia că aceste lucruri trebuie păstrate într-un cadru privat ca şi cum e o chestie personală.

Orice asemenea întâlnire are caracter public şi ar trebui să aibă caracter public. Pentru că ministrul de Externe al Franţei nu este însărcinat cu securitatea Franţei iar procurorul şef DNA nu are atribuţii pe linia siguranţei naţionale.  Deci dincolo de acest prag al siguranţei naţionale, fie că e vorba de una dintre cele două ţări, de ambele sau de Alianţa Nord-Atlantică, totul este public.

Ar trebui să înţeleagă o dată pentru totdeauna şi doamna Kovesi şi orice alt înalt demnitar din România, înalt funcţionar public, faptul că treburile publice sunt publice tocmai pentru că sunt făcute pe banii oamenilor. Când eşti plătit din bani publici, când ai o funcţie publică, atunci când efectele activităţii tale se răsfrâng asupra societăţii, dai socoteală public: spui cu cine te-ai întâlnit, spui de ce te-ai întâlnit, ce-ai discutat", afirmă senatorul PSD. 

Efectele contractului cu România: beneficiar - Arabia Saudită

Şerban Nicolae a făcut o serie de precizări legate de acest contract şi de modul în care a fost încheiat, subliniind faptul că a fost vorba despre o achiziţie de echipamente şi produse speciale, care nu pot fi găsite pe piaţă şi pentru care nu se putea folosi o procedură obişnuită de achiziţie publică. 

"Contractul cadru a fost semnat în 2004. El a fost renegociat, semnat şi făcut public cu ocazia aceasta – la acest capitol tot respectul pentru Vasile Blaga, cel care a fost unul dintre puţinii care a spus „de ce este acest contract secret”, hai să îl facem public – în 2005. După care, în 2009 (n.r. - perioadă în care Şerban Nicolae a fost șeful Departamentului Schengen din Ministerul Administrației și Internelor) am semnat eu prima anexă detaliată a acestui contract.

De unde a apărut discuţia (n.r. - referitoare la o presupusă anchetă a DNA în acest dosar)  în spaţiul public? Denunţătorul anonim din dosarul Microsoft […] spunea la un moment dat "acelaşi procedeu a fost folosit şi în cazul contractului cu EADS, făcându-se o achiziţie publică fără licitaţie şi fără respectarea condiţiilor legale". Era singurul loc în care eu am găsit o referire la contractul cu EADS şi că ar fi ceva nelegal.

[citeste si]

Ca unul care am fost implicat în 2009 în această chestiune am şi spus la vremea respectivă: achiziţia din acest contract nu este una pe care o găseşti pe piaţă. Nu se putea face altfel. E o concepţie unică. [...] Contractul EADS cu România le-a adus celor de la EADS, printre altele, un beneficiu secundar: au încheiat contracte cu Arabia Saudită tot pentru securizarea frontierei."

"Din ce ştiu eu, cel puţin în forma în care l-am încheiat eu, nu există intermediari. Contractul e semnat de mine pentru ministerul de Interne şi de prim-vicepreşedintele de la acea vreme al companiei pentru EADS. Sunt două semnături. Nu există niciun fel de intermediar, de consultant între noi ca să spui că s-ar putea sifona bani", a subliniat senatorul Şerban Nicolae. 

DECLARAŢIILE LUI ŞERBAN NICOLAE AICI:

ÎNTREAGA EMISIUNE AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel