Senatul şi Camera Deputaţilor, prima sesiune ordinară din 2018. Conducere nouă

Rodica Mitu / 01 feb 2018 / 07:08 Salveaza PDF Comentarii

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, joi, 1 februarie, prima sesiune ordinară a anului 2018.

Biroul permanent al Senatului este convocat la ora 10,30, grupurile parlamentare se vor întruni de la ora 11,00 şi prima şedinţă de plen va avea loc începând cu ora 12,00.

Decizia de convocare a Senatului în prima sesiune ordinară a acestui an a fost semnată pe 25 ianuarie de preşedintele forului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Componență nouă

Ca la începutul fiecărei sesiuni ordinare, va fi aleasă noua componenţă a Biroului permanent. Propunerile nominale pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor repartizate se anunţă în plenul Senatului de către liderii grupurilor parlamentare, lista candidaţilor propuşi fiind supusă în întregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aprobă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.

De asemenea, fiecare dintre cele şase grupuri parlamentare din Senat - ale PSD, PNL, USR, UDMR, ALDE şi PMP - îşi va alege şi va anunţa în plen conducerea. Senatul avea la sfârşitul sesiunii anterioare 136 de senatori, dar va începe noua sesiune cu 135 după decesul senatorului UDMR Verestoy Attila pe 24 ianuarie, la vârsta de 63 de ani. Antal Lorant este următorul pe lista UDMR care a candidat în decembrie 2016 pentru Senat şi ar putea să îi ia locul lui Verestoy Attilla.

Şi Camera Deputaţilor se reuneşte în prima şedinţă a sesiunii parlamentare ordinare de primăvară, urmând să fie aleasă noua componenţă a Biroului permanent. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, în vechea componenţă, se va întruni începând cu ora 11,00. Apoi, grupurile parlamentare vor avea şedinţe separate pentru a-şi stabili liderii de grup şi propunerile pentru reprezentanţii în conducerea Camerei. Şedinţa de plen a Camera Deputaţilor va fi dedicată alegerii noii componenţe a Biroului permanent - vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii acestui for.

[citeste si] 

Lista candidaţilor propuşi pentru Biroul permanent se va supune în întregime votului Camerei Deputaţilor şi se aprobă prin vot secret cu bile. Deja, miercuri, PSD şi-a nominalizat reprezentanţii în Cameră. Daniel Suciu a fost ales lider al grupului deputaţilor social-democraţi, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Pentru cele trei funcţii de vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor au fost propuşi tot Gabriel Vlase, Florin Iordache şi Carmen Mihălcescu, pentru posturile de secretar - Georgian Pop şi Mircea Drăghici, iar pentru postul de chestor - Marcel Ciolacu. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27