Senatul, decizie privind componența Biroului permanent

Senatul Romaniei
Senatul Romaniei

Componența Biroului permanent al Senatului va rămâne aceeași, după desființarea grupului ALDE. Totodată, solicitarea pentru crearea grupului mixt „Democrația”, făcută de Călin Popescu Tăriceanu a fost trimisă, luni, la Comisia de Regulament.

„Întrucât, după alegerea Președintelui Senatului, se renegociază, dacă este cazul, repartizarea funcțiilor din Biroul Permanent, se constată că nu este nevoie de o reîmpărțire a funcțiilor, deci, rămâne aceeași structură. Alogritmul Biroului Permaennt al Senatului, cu 13 funcții, inclusiv funcția de Președinte, arată în felul următor; Grupul parlamentar PSD 68 senatori afiliați, asumă opt funcții al Biroului permanent, inclusiv funcția de Președinte al Senatului; Grupul senatorial PNL, 25 de senatori afiliați, trei funcții în Biroul Permanent; Grupul USR 13 senatori afiliați, o funcție la nivelul Biroului Peramanent; Grupul UDMR, 9 senatori afiliați, o funcție în Biroul Permanent”, a afirmat Radu Preda citat de Mediafax.

Ce se întâmplă cu grupul "Democraţia"

Cu privire la decizia trimiterii solicitării pentru înființarea grupului mixt „Democrația”, senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că nu era necesară decizia.

„S-a făcut informarea către Biroul Senatului, cronologia evenimentelor din ALDE. Hotărârea Biroului Permanent, nenecesară, a suferit un vot de șapte la cinci pentru trimiterea la Comisia de Regulament, asupra acestei informări. Comisia sesizată abuziv, de Biroul Sernatului, nu are ce opinie să dea pentru o informare, cel mult interpretează un articol de Regulament, iar aici nu este cazul. Solicitarea pe care v-a făcut-o colegul senator este una legitimă. Eu nu cred că trebuie să dăm un vot astăzi, ci doar să dăm act de constituirea acestui grup”, a declarat Alina Gorghiu, senator PNL, în plenul de luni.

Ce a declarat Călin Popescu Tăriceanu

La rândul său, liderul senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că au fost întrunite condițiile înființării grupului mixt „Democrația”, iar singura procedură ce trebuia urmată este anunțul în Biroul permanent, lucru deja făcut de către partid.

„Am cerut în plenul acestei Camere, să se ia act oficial de desființare a acestui grup parlamentar ALDE, și am anunțat că se va declanșa procedura necesară din Regulament, pentru constituirea grupului mixt, „Democrația”, în componența căruia intră cei șase senatori ai fostului grup ALDE, la care se adaugă alți șapte senatori neafiliați, care au renunțat la această calitate. În condițiile în care grupul ALDE din Senat s-a desființat, din cauza numărului insuficient de senatori pentru funcționarea sa, cei șase senatori au căpătat statutul de senatori neafiliați și s-au aflat în situația reglementată de a constitui grupul mixt, cu condiția întrunirii unui număr de șapte, v-am spus că suntem 13. Pot să vă aduc la cunoștință că am înaintat spre Președintele Seantuluui și în atenția Biroului Permanent, o notă în care detaliem acest lucru, cu semnăturile membrilor afiliați la grup. În regulament nu se specifică dacă acest grup se poate constitui la începutul legislaturii, nu există condiții în acest sens.” , a explicat fostul șef al Senatului.

Totodată, Tăriceanu a specificat că nu este nevoie de aviz din partea Comisiei de Regulament, iar Biroul nu ar trebui să ia deciziile cu rea voință.

„Biroul Permanent nu trebuie să împiedice din interes de partid sau rațiuni politice adverse, voința parlamentarilor neafiliați de a se reuni într-un grup parlamentar mixt. Vă aduc la cunoștință, că astăzi, am trimis solicitarea noastră către Comisia de Regulament, unde nu se vorbește de aprobare, vreun aviz, ci doar de a se aduce la cunoștința plenului constituirea grupului, ceea ce am și făcut”, a subliniat liderul senatorilor ALDE.

În urma discuțiilor, președintele Senatului Teodor Meleșcanu a propus termen de o săptămână pentru ca cei din Comisia de Regulament să ia o decizie privind înființarea grupului mixt.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, săptămâna trecută, că în urma afilierii la grupul ALDE din Senat a membrilor Pro România Adrian Ţuţuianu, Vasile Ilea şi Nicolae Marin, urmează ca grupul să fie depusă o solicitare la conducerea Senatului pentru înfiinţarea unui grup parlamentar mixt, care să poarte denumirea „Democraţia”.

Deciziile vine după desființarea grupului ALDE de la Senat și a alegerii la șefia forului legislativ a lui Teodor Meleșcanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel