Senatorul Goțiu clarifică de ce au votat francezii

Senatorul USR Mihai Goțiu a clarificat, printr-o declarație de presă intitulată „Vive la France, vive Macron! Am înțeles ce au votat francezii?”, anumite lucruri despre alegerile din Franța pe care le regăsim și în doleanțele românilor, prezentate la începutul anului în cel mai vehement mod de până acum. Senatorul vede previzibila victorie a lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale drept o lecție cu destule învățăminte pentru fragila democrație românească. 

„Vive la France, vive Macron! Am înțeles ce au votat francezii? (...) Cum vă sună cele ce urmează?

„Interdicția ca parlamentarii să exercite activități de consiliere (sau, mai pe românește spus: interzicerea lobby-ului interesat oneros, sau, și mai neaoș: interzicerea conflictului de interese); fiscalizarea întregii remunerări parlamentare; încetarea regimului special al pensionării parlamentarilor; interzicerea angajării de către parlamentari a unor rude sau membri ai familiei; interzicerea cumulării a mai mult de trei mandate identice succesive; interzicerea candidaturilor la funcții publice a tuturor celor care au cazier judiciar; reducerea cu o treime a numărului parlamentarilor.”

(...) Cele de mai sus nu le-am citat din programul Uniunii Salvați România (USR) și nici de pe banerele sutelor de mii de protestatari care au ieșit la începutul acestui an în stradă. În fapt, punctele le-am cules din capitolul „Mobilizarea vieții publice/ Democrație” al programului candidatului la funcția de președinte al Franței Emmanuel Macron, cel care, duminică, a câștigat prima rundă a alegerilor din Franța și este creditat cu șanse maxime să devină liderul acestei țări după confruntarea finală cu Marine Le Pen. Aproape necunoscut până în urmă cu patru ani, Emmanuel Macron a ales calea aparent cea mai călduță dar, în realitate, cea mai spinoasă și incofortabilă, și pe care atât de sugestiv a caracterizat-o unul dintre maeștrii literelor românești, Radu Cosașu, drept EXTREMISM DE CENTRU. Previzibila victorie a lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale nu reprezintă doar o șansă istorică și un îndelung așteptat respiro după Brexit și victoria lui Donald Trump în SUA, ci și o lecție cu destule învățăminte pentru fragila democrație românească.

[citeste si]

N-am ales întâmplător punctele din programul lui Macron enumerate mai sus, ci tocmai pentru că se identifică cu revendicările civice (și, într-o anumită măsură, și politice, dacă ne referim la USR) care au iritat și, în cele din urmă, au și mobilizat cetățenii români să iasă în stradă într-un număr impresionant, în prima parte a acestui an.

(...) Măsurile din programul economic, social, educațional, de securitate al lui Macron, pot fi discutate și/sau amendate, iar unele dintre ele ar putea fi luate ca model. ATENȚIE, însă: cele legate de renunțarea elitei politice la privilegiile și protecțiile abuzive care au făcut-o într-atât de detestată de cetățeni nu prea lasă loc de întrebări! În plus, Emmanuel Macron a promovat și principiile și valorile euro-centriste (mergând până la propunerea unui buget propriu al zonei euro și un ministru al economiei și finanțelor).

Suma tuturor acestora arată destul de clar că, cel puțin în viziunea francezilor (mai exact, a unei majorități importante a francezilor), Uniunea Europeană are un viitor, dar un astfel de viitor este incompatibil cu o clasă politică clientelară, imorală și nereformată. Există speranță și șansa schimbării aduse de o nouă generație de politicieni.
Vom ști să o valorizăm? Francezii au arătat că se poate. Românii?”, arată Mihai Goțiu în comunicatul de presă remis DC News marți.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy