Senatori români, discuţii cu delegaţia canadiană la APCE pe tema vizelor şi acordului de liber schimb

Senatorii Titus Corlăţean şi Ben-Oni Ardelean au discutat, miercuri, la Strasbourg, cu membri ai delegaţiei canadiene la APCE pe tema Acordului de liber schimb UE-Canada şi procesul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii români, se precizează într-un comunicat al Senatului.

În marja celei de-a patra părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, cei doi senatori, membri ai Delegaţiei române la APCE, au avut o întrevedere cu membrii delegaţiei canadiene, cu statut de observator la APCE. La întâlnire a fost reprezentată şi Misiunea permanentă a Canadei la Uniunea Europeană.

Tema acestei întrevederi a fost Acordul de liber schimb UE-Canada şi procesul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii români.

Delegaţia canadiană, care a solicitat această întrevedere, şi-a exprimat speranţa cu privire la perspectiva semnării de către Guvernul României a Acordului de liber schimb UE-Canada în perioada următoare, dând în acelaşi timp asigurări privind seriozitatea abordării procesului de eliminare a vizelor pentru cetăţenii români, arată sursa citată.

Corlățean: Subiectul libertăţii de circulaţie a cetăţenilor nu poate fi disociat de celelalte elemente incluse în Acordul de liber schimb 

Delegaţia română a menţionat că relaţia bilaterală româno-canadiană este una extrem de solidă, fondată pe un set de valori şi interese comune, pe cooperarea politică în cadrul NATO. În acest context, senatorul Titus Corlăţean a reamintit că România a fost o susţinătoare constantă şi energică a finalizării Acordului de liber schimb dintre UE şi Canada şi a salutat finalizarea acestor negocieri. Pe de altă parte, el a relevat importanţa deosebită acordată de România problemei vizelor, pentru adoptarea unei decizii finale într-o perspectivă apropiată pentru cetăţenii români, cetăţeni ai Uniunii Europene, cu respectarea principiului reciprocităţii stabilit între UE şi Canada în această materie, mai menţionează sursa citată.

Potrivit senatorului Corlăţean, subiectul se află în discuţie de mai mulţi ani, iar reprezentanţii Parlamentului României au exprimat deja poziţia privind necesitatea eliminării dublului standard aplicat cetăţenilor români înainte ca Acordul de liber schimb UE-Canada să fie supus ratificării Parlamentelor statelor membre. În opinia lui Corlăţean, subiectul libertăţii de circulaţie a cetăţenilor nu poate fi disociat de celelalte elemente incluse în Acordul de liber schimb, precum libertatea de circulaţie a bunurilor, capitalurilor şi investiţiilor.

Ardelean: România este unul dintre principalii parteneri ai Canadei din spaţiul european

Senatorul Ardelean a evidenţiat importanţa unei decizii favorabile cetăţenilor români din perspectivă politică şi strategică, având în vedere cooperarea transatlantică la un nivel remarcabil între România şi Canada, dar şi prin prisma faptului că nu există un pericol de imigraţie semnificativ dinspre România spre Canada.

El a arătat, de asemenea, că România este unul dintre principalii parteneri ai Canadei din spaţiul european şi există o cooperare solidă în materie de securitate şi combatere a terorismului, dar şi în alte domenii de maximă importanţă, precizează comunicatul.

Delegaţia română a subliniat că argumentele prezentate exprimă poziţia consecventă a autorităţilor de la Bucureşti de mai mulţi ani comunicată autorităţilor canadiene, inclusiv în cadrul vizitei de lucru întreprinse în luna mai de către cei doi senatori. Parlamentul de la Bucureşti aşteaptă un calendar şi garanţii clare privind procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii români în viitorul apropiat, elemente care să fie transmise părţii române înainte de eventuala decizie de semnare a Acordului de liber schimb UE-Canada, decizie fără de care este dificil ca structurile legislative competente din România să îşi schimbe poziţia de rezervă faţă de ratificarea acestui acord, au susţinut senatorii, potrivit sursei citate.

În finalul reuniunii, delegaţia parlamentară canadiană a reiterat interesul politic de a găsi o soluţie care să vină în întâmpinarea aşteptărilor părţii române şi respectiv pentru semnarea şi ratificarea Acordului de liber schimb UE-Canada. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel