EXCLUSIV  Semnificaţia nodulilor tiroidieni. Dr. Corina Neamţu, explicaţii la DC NEWS TV: De zona gri ne este teamă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Medicul SANADOR Corina Neamțu a vorbit despre nodulii tiroidieni și cât de periculoși pot fi pentru sănătate. 

Medicul Corina Neamțu, de la SANADOR a vorbit la interviurile DC News și DC News TV, printre altele, despre nodulii tiroidieni. Întrebată de jurnalistul Val Vâlcu dacă nodulii au vreo semnificație, în condițiile în care unele persoane îi ignoră, iar altele se îngrijorează, medicul Corina Neamțu a răspuns: 

”În general, la majoritatea pacienților cu guși nodulare descoperirea este întâmplătoare. În cursul unei ecografii generale, poate medicul radiolog spune 'haide să îți văd și tiroida' și pacientul acceptă. Sau atunci când se caută arterele carotide, se face un examen eco doppler de carotide, iar medicul cardiolog sau radiolog observă că este o modificare cu tiroida și atunci pacientul ajunge în cabinetul endocrinologului care completează examenul respectiv și de aici începe oarecum un anumit protocol.

Sanador

Primul lucru care contează este un examen ecografic care stratifică riscul. Riscul unui nodul este dat de niște elemente ecografice în primul rând. Pe lângă dimensiuni, și nu întotdeauna dimensiunea este cea care contează, ecostructura, soliditatea lui, deci dacă este lichidian este o chestie mult mai simplă, marginile, prezența în interiorul lui a unor ecouri hiperecogene care pot semnifica calcificări și care sunt foarte frecvente într-un anumit tip de cancer de tiroidă și prezența unor ganglioni în lanțul cervical. Toate aceste lucruri adunate ne ajută pe noi să încadrăm nodulul respectiv într-o categorie de risc.

Zonele în care se împart nodulii

Acum, ca și în cazul patologiei de sân, patologia tumorală de tiroidă se stratifică cu coduri. De la 1 la 6. Deci poate să nu aibă nicio semnificație și îi dăm un cod de benignitate, poate să fie în zona gri, și de zona gri ne este cel mai frică, pentru că aici lucrurile nu sunt clare și trebuie să ne gândim că pacientul va rămâne într-o monitorizare și multora le e frică. Și mai e zona roșie în care după acest examen ecografic trimitem pacientul pentru examen citologic, așa numita puncție-biopsie cu ac fin. Cei mai mari noduli, peste doi centimetri se văd, bărbații descoperă cel mai frecvent pentru că se bărbieresc și atunci observă pe zona cervicală ca o denivelare. Este o realitate. Nu dor. Patologia tiroidiană, chiar și malignă, nu doare”, a declarat medicul Corina Neamțu în exclusivitate la DC News și DC News TV

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel