Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit despre cancerul de col uterin și momentul în care rata de vindecare este una foarte crescută.
Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit în cadrul Interviurilor DC News și DC Medical despre cancerul de col uterin, una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor, dar și despre importanța depistării precoce a acestuia, fapt ce favorizează obținerea unei rate de vindecare foarte crescute.
”Cancerul de col uterin este vindecabil. Absolut, dar depinde de stadiul în care diagnosticat cancerul de col uterin, pentru că sunt patru stadii, dar dacă se prinde în stadiul incipient, în stadiul I, rata de vindecare este de 90-95%”, a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie în Interviurile DC News și DC Medical.
Întrebat de jurnalistul Val Vâlcu, care este stadiul I, ”în termen de timp”, dr. Cristescu a subliniat că acesta ”începe din momentul în care se infectează cu HPV, pentru că în cazul unei paciente care are o imunitate normală trebuie să treacă vreo 10-15 ani ca să se transforme în cancer de stadiul I. Adică nu azi luăm HPV-ul și ne speriem că am făcut cancer”.
Totodată, medicul a precizat că în cazul în care o femeie, la controlul anual, nu prezintă leziuni, dar în anul următor acestea pot să apară, acestea sunt de natură precanceroasă.
”Poate să aibă o leziune precanceroasă. Nu debutează direct cu cancer. Sunt leziuni precanceroase cu risc scăzut de cancer și cu risc crescut de cancer. Acele leziuni pot fi excizate și vindecate și atunci riscul de a face cancer este zero”, a mai spus medicul.
”În momentul în care au fost descoperite acele leziuni precanceroase, în afară de bisturiu se mai folosește vreun medicament?”, a întrebat Val Vâlcu, la care medicul a afirmat că biopsia este cea mai bună metodă de diagnosticare a cancerului de col uterin.
”Pentru leziunile precanceroase este nevoie de biopsie întotdeauna, pentru că nu știm de cât timp există. Când le descoperim pot fi de 2 ani sau de 5 ani. Și atunci se scoate leziunea. De ce? Pentru că o vedem numai exterior, nu o vedem dacă e și în interior pătrunsă. Cu o ansă electrică se scoate acea leziune, cu o adâncime de 3-5-7 mm și se trimite la laborator. Se face sub anestezie generală și durează câteva minute”, a mai explicat dr. Ciprian Cristescu.
De asemenea, medicul a subliniat un lucru alarmant în privința cancerului de col uterin, care în România este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii mai avansate.
”La noi, asta e tragedia. Nici 25-30% din cancerele pe care le descoperim la nivelul colului uterin nu sunt doar în stadiul I. Sunt în stadii mai avansate. Stadiul cu prognostic sever e stadiul 4. De obicei, este inoperabil.
Și din stadiul 2 poate să aibă sângerări din cauza leziunii de pe col, pot să aibă scurgeri apoase sau sângerări la contactul sexual. În stadiile avansate, când tumoarea avansează și blochează ureterele fac hidronefroză și au durere la nivelul rinichilor. Dacă penetrează în vezică există sângerarea pe cale vezicală, hematuria, sau chiar dureri vezicale.
Primele semne, înainte să ajungă în stadiul 4 când prinde alte organe, sunt aceste sângerări anormale, în afara menstruației”, a mai spus dr. Cristescu.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News