Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Semnal de alarmă pentru economia românească. Adrian Câciu: De acolo vine PERICOLUL! Vom supravieţui, dar...

Economistul Adrian Câciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce urmează pentru România de la 1 septembrie din punct de vedere economic, dar şi care sunt cele mai mari probleme pe care Guvernul PNL nu le-a anticipat. 

"Toamna va fi foarte provocatoare, pentru că ar trebui să ajungă în economie acei stimuli economici anunţaţi de Guvern de jumătate de an. Mă refer la acea parte de miliard de euro din care am avut surpriza să vedem că în buget sunt prinse doar 291 milioane de euro. Practic, ar trebui să vedem un efect al acestor bani în economie. De asemenea, ar trebui să vedem şi stimulii direcţi la factura socială, adică acel 20 la sută la alocaţii şi cei 14 la sută la pensii. Sunt foarte mici aceşti stimuli, pentru că economia a înregistrat o scădere cu 12,3 la sută în trimestrul doi. Trimestrul trei va veni tot cu scădere de 7 la sută faţă de anul trecut, avem pierdere de putere de cumpărare. Stimulii sunt prea mici pentru ce înseamnă economia internă.", a explicat specialistul. 

De unde vine pericolul

"Cel mai mare pericol pentru economia românească este ce vine din exterior, însă. În sensul în care la finalul trimestrului trei se va resimţi importul de recesiune din Europa, în sensul în care comenzile pentru export scad, investiţiile străine directe scad, pentru că nu mai există interes. Importul de recesiune se va resimţi plenar în trimestrul patru. Nu am văzut la Guvern pregătirea unor măsuri pentru trimestrul patru. Ce am văzut acum este pansamentul pentru ce s-a întâmplat în trimestrul doi. Ori o ţară nu se conduce pe trecut, ci pe prezent şi viitor. 

Mai mult decât atât, deficitul destul de mare anunţat pune o presiune foarte puternică pe ce va însemna începutul anului viitor. Dacă vrei să redresezi ce se va întâmpla în trimestrul patru, nu vei avea resurse financiare. Practic, suntem într-o situaţie în care toate măsurile au fost gândite adhoc, fără viziune, fără o abordare pe strategii. Nu avem acel next step. Sunt destul de îngrijorat!", a declarat Adrian Câciu pentru DC NEWS. 

"Vom supravieţui, dar... "

"Din perspectivă generală, vom supravieţui, vom trece şi pe asta. Aş putea spune chiar că vom trece mai uşor decât peste criza din 2010, pentru că suntem mai puternici ca indivizi. Avem capitalizări ca indivizi, am avut o perioadă de bunăstare de aproape 10 ani, care pentru fiecare a însemnat o maşină, o casă, un cont în bancă, un loc de muncă. Suntem mai pregătiţi decât ce a fost în 2010. Dar puteam fi şi mai bine. Am fi putut avea o creştere economică anul acesta, nu o scădere cu cel puţin cinci la sută!", a mai spus economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel