Semințele de IN, pericol de intoxicații cu cianuri. Pot fi LETALE. Avertisment EFSA

Este un aliment la modă al zilelor noastre, fiind recomandat de guru ai wellness-ului, pentru o viață echilibrată și sănătoasă. 

Oamenii de știință lansează un avertisment asupra consumului de semințe de in. În cantități mari, poate provoca intoxicații cu cianură. 

Semințele de in sunt bogate în fibre, acizi grași Omega-3 și micronutrienți. În tendința actuală, se pun în cereale, la micul dejun sau sunt amestecate în smoothie-uri.

Dar semințele conțin, de asemenea, un compus natural numit amigdalină, un tip de ”glicozidă cianogenă” care poate produce gaz de cianură pe măsură ce se degradează, potrivit Daily Mail. Mai multă cianură este eliberată dacă semința de in a fost măcinată - o formă în care este vândută în mod obișnuit, pentru că semințele în sine sunt destul de dure.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat un avertisment cu privire la semințele de in. O treime dintr-o linguriță poate fi periculoasă pentru un copil, cum trei lingurițe la aceeași masă sunt periculoase pentru un adult. 

Semințele de in pot fi letale?

Semnele de intoxicații cu cianuri includ dureri de cap, confuzie, agitație, bătăi neregulate ale inimii și probleme cu respirația. În cazuri grave, poate fi letală.

Daune pe termen lung, inclusiv probleme neurologice, pot rezulta din expunerea repetată.

Raportul EFSA concluzionează că consumul a 1,3 g de semințe de in - o treime dintr-o linguriță - ar putea duce la cantitatea de cianură din corpul unui copil care atinge niveluri periculoase. Toate cifrele sale se bazează pe ”cel mai rău scenariu”, care presupune că semința de in conține o concentrație mare de glicozidă cianogenă. Raportul avertizează: ”Ținând cont de toate incertitudinile, nu se poate exclude un risc pentru grupele de vârstă mai tinere dacă se consumă semințe de sol (de exemplu, atunci când sunt puse în blender)”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel