Șeful FMI: O treime din economia mondială va intra în recesiune în 2023

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay / Geralt
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay / Geralt

Șeful FMI consideră că o treime din economia mondială va intra în recesiune în 2023.

Recesiunea va afecta o treime din economia globală în 2023, prezice Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), scrie CNN. Anul acesta va fi mai greu pentru economia globală decât cel precedent, a avertizat ea.

"De ce? Pentru că trei economii majore - SUA, UE și China - încetinesc în același timp", a spus șeful FMI într-un interviu difuzat duminică la CBS. "Ne așteptăm ca o treime din economia globală să fie în recesiune”, a precizat aceasta.

Chiar și în țările ale căror economii nu vor scădea, "sute de milioane de oameni se vor simți ca într-o recesiune", a adăugat șeful FMI.

Scenariu sumbru pentru Europa



În timp ce SUA ar putea evita în cele din urmă o recesiune, situația pare mai sumbră în Europa, care a fost puternic lovită de conflictul din Ucraina, a spus Georgieva. "Jumătate din Uniunea Europeană va fi în recesiune", a spus ea.

"Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, creșterea economică a Chinei în 2022 va fi probabil la nivelul sau sub creșterea globală", a spus Georgieva. "Înainte de pandemia de COVID-19, China a asigurat 35-40% din redresarea globală. Nu se va mai întâmpla din nou", a mai afirmat aceasta.

În opinia ei, pentru economiile asiatice acum este o perioadă "destul de stresantă".

"Când vorbesc cu liderii asiatici, toți încep cu întrebarea: ce se va întâmpla cu China? Va reveni China la rate de creștere mai mari?", a spus ea. Georgieva se așteaptă ca China să treacă treptat la "performanțe economice mai bune și să încheie anul cu rezultate mai bune" decât a început.

FMI estimează că PIB-ul global va crește cu 2,7% în acest an, după ce a crescut cu 3,2% în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel