Ședința CSAT. Teodorovici, răspuns pentru Iohannis

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici îi dă o replică președintelui Klaus Iohannis după ce a suspendat ședința CSAT.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a hotărât să facă o declarație de presă după declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis care a și decis, astăzi, să suspende ședința CSAT. 

Redăm declarația

"Am să vă dau câteva exemple, dar am să insisit pe câteva elemente care arată foarte clar că orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei. 

De asasemenea blocajele de cinci la sută pe care legea bugetului și începutul acestui an le-a prevăzut pentru diferite structuri în parte, partea de investiții atât la nivel central cât și la nivel local poate să aibă de suferit. Se pot întâmpla întârzieri și desigur cu penalități, cu blocaje în derularea de proiecte publice .

De asemenea, la nivel local avem proiecte foarte multe de investiții care sunt în curs de derulare și care pot să întâmpine dificultăți. Avem proiecte de investiții în zona de drumuri județene, comunale, străzi, alimentare cu apă, școli și alte astfel de proiecte necesare la nivelul comunităților locale.

De asemenea, efectul neplăcut al pestei porcine, aici sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare bugetară pentru a asigura partea compensațiilor pentru animalele sacrificate astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească totuși o compensație. De asemenea, dezinfectanți, incineratoare mobile și alte astfel de activități care impun acțiuni imediate și cu efect bugetar.

De asemenea, pentru partea de agricultură, pot apărea întârzeri în asigurarea finanțării campaniei de toamnă și a investițiilor în zootehnie pentru sectorul agricol și nu numai.

În domeniul sănătății, faptul că nu se produce rectificarea bugetară, se pot produce efecte neplăcute și poate pune chiar în pericol accesul la tratament al pacienților, asigurarea rezervelor de sânge și așa insuficiente și necesare în unitățiile sanitare pentru realizarea transfuziilor, precum și trimiterea la tratament în străinătate pentru pacienții care nu pot fi tratați în România.

Vizavi de ceea ce s-a întâmplat astăzi la ședința CSAT, și anume că în primul rând Guvernul are obligația de a cere și nu de a aștepta un aviz al CSAT-ului. Asta este ceea ce legea prevede foarte clar. Am văzut cu toții și în ședința CSAT și în declarația domnului Președinte că s-a suspendat ședința CSAT. Acest lucru nu e prevăzut de niciun fel de prevedere legală. Practic suspendarea nu are temei legal.

Din ce s-a discutat în CSAT cu privire la bugetul fiecărei structuri membre, opinia celor prezenți diferă total față de concluzia pe care domnul președinte a exprimat-o în mod public. Și ca să fim foarte convingători și tranșanți în fața opiniei publice, cred că este obligatoriu să cerem desecretizarea stenogramei din CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structură membră CSAT. Cred că este normal și un gest de transparență pentru fiecare cetățean român", a declarat Teodorovici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel