Iohannis, declaraţii proiect de buget. Avizul CSAT, decizie

Iohannis, declaraţii proiect de buget. Avizul CSAT, decizie
Iohannis, declaraţii proiect de buget. Avizul CSAT, decizie

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a încheiat, marţi, după aproximativ 45 de minute de discuţii, iar preşedintele Klaus Iohannis a susținut o declaraţie de presă.

Şedinţa CSAT a fost suspendată, iar Guvernul trebuie să vină cu un nou proiect de buget, în care trebuie să explice motivaţiile pentru tăierile bugetare în zona securităţii naţionale, în condiţiile unei rectificări bugetare puternic pozitive, este concluzia preşedintelui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, declarații după ședința CSAT:

- Dacă dorim să insistăm pe şicane politice atunci lucrurile s-ar putea corecta puţin mai greu. România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine.

- Vreau să subliniez că de acum înainte este numai răspunderea Guvernului pentru a se realiza o rectificare bugetară. Să nu punem în pericol securitatea României.

- Am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, să renunţe la aceste tăieri bugetare în zona securităţii naţionale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip 'şicană politică', să revină la discuţii, la colaborări. Imediat ce situația va fi remediată se va obține avizul CSAT.

Ședința CSAT, suspendată

- Nu avem consens, unanimitate, și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Am luat decizia să suspend ședința CSAT. Rectificarea bugetară trebuie făcută. Nu trebuie să facem abstracție de la principiul colaborării loiale între instituțiile statului.

- Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare 3,5 miliarde de lei în plus față de prima varianță. În aceste condiții este inexplicabil de ce s-a insistat pentru diminuarea fondurilor instituțiilor de securitate națională. Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicații în ședința CSAT. Am arătat că nu pot fi atinse țintele stabilite în CSAT tot împreună cu Guvernul.

- Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară puternic pozitivă, adică mult mai mulți bani față de bugetul inițial. Totuși, spre surprinderea unora, guvernul a propus tăieri de buget la instituții pe zona instituțiilor de siguranță națională.

- Nu este în niciun caz o chestiune facultativă. Este o obligație acest aviz al CSAT atunci când se discută bugetul instituțiilor din sectorul securității naționale

- Singura temă: rectificarea de buget pe tema siguranței naționale, a precizat președintele, în deschiderea declarației de presă.

Pe ordinea de zi a şedinţei a figurat analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018. La şedinţa prezidată de preşedintele Klaus Iohannis au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, şeful SIE, Gabriel Vlase, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT Mihai Şomordolea. Şeful SRI, Eduard Hellvig, a fost înlocuit de Răzvan Ionescu, prim adjunct.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel