Sebastian Lăzăroiu: Președintele va sta cu sabia deasupra capului...

Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial, anticipează "o problemă spinoasă" pentru România, după alegerile din noiembrie, în condițiile în care, între altele, și "președintele va sta cu sabia deasupra capului întregul mandat".   

"Marea problemă după alegerile prezidențiale de anul acesta nu depinde așa mult de cel care va ieși președinte. (...) Șansele de a avea reforme radicale în domenii precum sănătate, educație, managementul companiilor de stat, revizuirea Constituției, reorganizare administrativ teritorială, ca să exemplific cu cele mai arzătoare puncte, sunt foarte mici", semnalează Sebastian Lăzăroiu, într-o postare pe Facebook.

Constrângere serioasă instituțională

După 16 noiembrie, va urma "o mare băltire în zone în care reformele sunt vitale pentru ca România să devină mai competitivă", deoarece niciunul dintre cei care ar putea acționa au alte interese, anticipează fostul consilier prezidențial. 

Citește și Lăzăroiu, revoltat de mișcarea Senatului. "Ce lipsă de RUȘINE!"

Sebastian Lăzăroiu își argumentează afirmația susținând că parlamentarii au interesul de a se opune reformelor din cauza cauza contractelor pe care le au, din cauza lobby-ului masiv care se face din domeniile arzătoare, iar Guvernul, dependent de Parlament într-o mare măsură, nu va demara o reformă radicală. Nici partidele politice nu vor acționa, deoarece sunt doar "niște mașinării care vând funcții publice și contracte, neavând cum să fie vârf de lance într-o reformă care vizează chiar practicile prin care ele supraviețuiesc", mai scrie Sebastian Lăzăroiu.

Situație nouă pentru președinte

Fostul consilier al lui Traian Băsescu nu întrevede șanse nici din partea Președinției, mai ales că "niciun om politic nu vrea să iasă pe ușa din dos".

"Președintele? Am mari îndoieli. Pentru că Președintele se află acum într-o situație nouă. Poate fi demis, de anul viitor începând, doar cu 30 la sută din românii prezenți la vot. Câtă vreme rămâne popular, n-are de ce să-și facă griji. Numai că reformele nu fac un politician mai popular. Dimpotrivă. Președintele va sta deci cu sabia deasupra capului întregul mandat. Dacă va încerca să miște în front prea brusc, i se va lua capul. (...) Vom avea un Președinte curajos care să se lupte cu inerția sistemului? Nu știu ce înseamna curajul în politică. Niciun om politic nu vrea să iasă pe ușa din dos, adică să-i fie întrerupt mandatul", precizează Lăzăroiu, atrăgând atenția însă că "Traian Băsescu a avut șansa să joace inteligent, dar într-un context instituțional favorabil".

Soluție - nu, doar un miracol

Sebastian Lăzăroiu își încheie analiza, apreciind: "Sincer, nu văd o soluție la această problemă spinoasă a României. Doar un miracol la alegerile parlamentare din 2016. Adică un partid, nou sau vechi, care să-si asume deschis aceste reforme și să găsească sprijin și din partea populației. Reformele sunt însă dureroase și românilor nu prea le plac terapiile de șoc. Și să-i minți, spunându-le că faci reformă în educație fără să dai afară profesori sau reformă administrativ-teritorială fără să dai afaraă primari, nu cred că e soluția cea mai înțeleaptă. Pentru că dezamăgirea se va întoarce violent împotriva celor care au mințit. Deci...".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel