Sebastian Lăzăroiu: Majorarea salariilor ar fi o prostie

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, a declarat că majorarea salariilor, în acest an, ar fi o prostie. Prioritare pentru guvernanţi sunt investiţiile şi spune că pensionarii ar fi avut mai puţin de pierdut în cazul în care li s-ar fi tăiat pensiile decât să fie majorat TVA-ul.

"În momentul asta trebuie doar să nu facem prostii, în sensul să nu mărim salariile acum, anul acesta, nici măcar acele recuperări din tăierile dinainte. Din 2012 se poate discuta cum, când, cât asta e o discuţie pe care o putem face în momentul în care avem o analiză pe buget. La fel, să nu indexăm pensiile anticipate. De aia am spus ca ar trebui să fie o lecţie pentru pensionari: orice indexare făcută fără cap, mai repede decât ar trebui, se duce în inflaţie şi antrenează inflaţia după ea creşteri de preţuri care până la urma vor mânca din pensie mult mai mult decât dacă pensionarii nu ar avut o indexare anticipată Nu ştiu dacă au învăţat, dar văd ca unii încă tot nu cred lucrul asta, dar o mai spun odată.

Reducerea temporară pe o perioadă de un an cu 10% ar fi avut- şi recuperarea lor după un an- un efect mai mic decât l-a avut creşterea TVA. Pentru că TVA a creat acel pulseu inflaţionist. O dată preţurile mărite ele nu mai dau înapoi şi nici TVA-ul nu va mai putea fi redus în următorii ani. Dar o tăiere de un an la pensii ar fi fost recuperată mai târziu şi veniturile pensionarilor nu ar fi fost afectate de inflaţie. Un calcul simplu: daca aveţi un pensionar care are 300 de lei pensie şi ar fi acceptat ca pentru un an sa aiba 270 lei pensie după care ar fi revenit la 300 de lei, timp de 3 ani ar fi putut să cumpere 8700 de pâini. Cu creşterea TVA, ceea ce înseamnă creşterea preţului pâinii şi el nu va mai reveni, aşa e în economie.

Pe scenariul cu inflaţia cumpară doar 8100 de paini, deci mai puţin, timp de trei ani. Îi mai aud pe unii la televizor ca nu e adevărat. Am auzit chiar pe unu' Soviani de la Realitatea, acel politruc isteric, care spune ca au avut mult mai mult de câştigat din creşterea TVA. Ceea ce un lucru fals. E un calcul simplu care se poate face. Preţurile nu mai dau inapoi, pe când o tăiere de pensii ar fi fost recuperată într-un an de zile", a declarat Sebastian Lăzăroiu pentru Realitatea TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel