Vești bune pentru românii cu CREDITE. Rate mai mici

Se IEFTINESC creditele ipotecare în derulare, Cu cât mai puțin vor plăti românii / Foto: Pixabay
Se IEFTINESC creditele ipotecare în derulare, Cu cât mai puțin vor plăti românii / Foto: Pixabay

Veste bună pentru români. Se ieftinesc creditele ipotecare în derulare.

Românii vor plăti rate mai mici la creditele ipotecare. Vestea vine din partea Băncii Naționale a României, care scăzut indicele în funcție de care se calculează dobânzile, transmite Realitatea Plus. Acest indice a scăzut cu aproximativ 10,3%, iar în momentul de față dobânzile se calculează folosindu-se un indice de 0, 23%.

Așadar, în special românii care au credite ipotecare ar urma să plătească rate mult mai mici. Spre exemplu, în cazul unui credit de 250 de mii de lei, luat pe o perioadă de 25 de ani, rata lunară ar putea să fie mai mică și cu 55 de lei. Credite mai ieftine ar urma să primească și românii care își fac credite pentru nevoi personale. Lunar ar urma să plătească și cu 10 lei mai puțin la rata bancară. De menționat este și faptul că cei mai mulți români în 2020 și-au cumpărat pachete de creditare ipotecare, aproximativ 80%, urmați de românii care au optat pentru credite de nevoi personale, 14%, și cei care și-au dorit credite Noua Casă, doar 4%.

 

Credite cu dobândă fixă vs credite cu dobândă variabilă

Economistul Cristian Păun a vorbit despre aceste ieftiniri anunțate de BNM.

"ROBOR reprezintă o dobândă la care se împrumută între ele băncile atunci când rămân fără lichiditate și fiind vorba despre volume foarte mari de capitaluri care se împrumută între bănci, este o dobândă reprezentativă, adică o considerăm cu toții ca fiind o dobândă care arată destul de bine ceea ce se întâmplă la acel moment în piață între cerere și ofertă de capital, este ajustabilă zilnic, adică se comunică zilnic și în baza ei se poate varia așa-numita dobândă variabilă. Adică atunci când te duci la o bancă, poți să optezi pentru două tipuri de dobânzi: una fixă sau una variabilă. Ambele au riscuri, să știți.

Dacă dumneavoastră vă împrumutați cu dobândă fixă de 10% și ea va rămâne bătută în cuie, vreme de 10 ani, de exemplu, în timp tendința este de scădere a acestor dobânzi, iar dumneavoastră s-ar putea să plătiți mai mult. (...) Deci există pierderi și la dobânda fixă, și la dobânda variabilă. La dobânda variabilă există riscul ca dobânda să crească în viitor. La dobânda fixă există riscul ca aceasta să scadă și atunci depinde de fiecare dintre noi cum privim viitorul. În general dobânzile cresc atunci când se întâmplă ceva rău într-o economie. Dobânzile scad atunci când se întâmplă ceva bine în economie.", a explicat economistul Cristian păun la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel