Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Se anunță schimbări majore în ASF. Ovidiu Petru, director SIIF: Tot ce înseamnă planurile noastre are legătură cu piaţa

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Ovidiu Petru, director al Direcției Generală SIIF, a explicat care sunt planurile pe care ASF le are, în perioada următoare, privind piața de capital.

"Tot ce înseamnă planurile noastre are legătură cu piaţa. Avem un dialog permanent cu piaţa. De asemenea, avem un dialog permanent cu autoritatea europeană şi chiar şi cu celelalte autorităţi de supraveghere europene pe anumite proiecte pe care le lucrăm în România. Printre proiectele noastre principale sunt cele de armonizare, perfecţionare, standardizare a legislaţiei secundare şi chiar şi a legislaţiei primare. Am avut foarte multe regulamente în consultare publică, lucrăm la foarte multe legi şi unele dintre ele eu cred că le vom vedea foarte curând adoptate şi mă refer la legea CBDF de distribuţie transfrontalieră a organismelor de plasament colectiv. Legea supravegherii prudențiale. Legea 126 va avea câteva modificări.

Legea crowfunding-ului

De asemenea, în curând vom avea şi legea crowfunding-ului, o lege care pe care ar fi trebuit să o avem din noiembrie 2021 pentru că termenul limită de transpunere trebuia să fie la un an de la adoptarea regulamentului european. Este o lege foarte importantă pentru noi întrucât ASF este o autoritate competentă, noi vom autoriza aceste platforme şi, de asemenea, vom avea tot regimul cu privire la această activitate.

În ceea ce privesc direcţiile mari de reglementare pe care le avem, există această direcţie de finanţare sustenabile, de tranziţie verde, unde, după cum aţi văzut, avem un pachet foarte mare de reglementări în tot ce înseamnă acest green finance, care vor intra în vigoare începând de anul acesta, de anul viitor. Aici va fi acţiunea pe termen mediu-scurt în perioada următoare. Ulterior, la nivel european - şi toţi colegii mei din sector sau cu mare parte dintre ei sunt implicaţi în aceste grupuri de lucru - se lucrează la pachetul de finanţe digitale, iar aici vorbim de mai multe regulamente.

Reglementarea crypto activelor

Este vorba de un regulament pilot DLT pentru înregistrările de distribuţie, un regulament care o să intre în vigoare de anul viitor şi ne-am bucura ca, la nivelul infrastructurilor bursiere din România, să fie testată această tehnologie, întrucât practic ea este un preview la ceea ce o să vină undeva din  2023-2024 şi mă refer aici la zona de reglementare a crypto activelor. Este un pachet foarte mare - pachetul marketing cryptoassets care noi credem că va intra în vigoare undeva din 2024-2025, însă acum se lucrează la toate aceste pachete legislative. 

"Autorităţile vor transmite date într-un anumit format"

De asemenea, o altă  direcţie importantă este cea de colectare de date la nivel european. Şi aici lucrurile se vor schimba, în perioada următoare. Primul efect pe care o să îl vedem, undeva din 2025, va fi sistemul ESAP, în care toate autorităţile vor transmite date într-un anumit format, iar pe această platformă europeană o să vedem toate datele din toate ţările UE. Practic, şi la nivel naţional va fi o schimbare, întrucât tot ceea ce se transmite în diferite formate acum către autoritate va veni într-un format unic. 

Proiectul Contrapărții Centrale

Digitalizarea este foarte importantă pentru noi. De anul trecut, am operaţionalizat portalul de autorizări, iar acum cred că aproape toate documentele care vin pentru autorizare vin prin acest portal. Infrastructurile noi ale pieţei sunt foarte importante. Proiectul Contrapărții Centrale este un proiect foarte important, foarte complex, care va reuni mai multe pieţe. Este un proiect foarte important pentru că, fără contraparte centrală nu putem să avem o piaţă de derivate, iar utilitatea unei astfel de pieţe s-ar fi văzut şi acum foarte mult cu acest trend negativ al pieţelor pe care le vedem de ceva vreme.

Toate aceste lucruri şi multe altele fac parte din strategia naţională a pieţei de capital la care lucrăm de peste doi ani, pe care o să o facem publică în curând. Vom prezenta pe termen mediu, scurt, lung toate obiectivele pe care ni le asumăm, inclusiv de creare de infrastructuri, de pieţe, de simplificare de legislaţie, de armonizare de legislaţie, de implementare de pachete legislative noi de la nivelul UE. De asemenea, de fluidizare a tot ce înseamnă fluxuri, oferte publice într-un document compact care o să fie o foaie de parcurs pe care o să mergem în următorii ani. Această strategie va fi gata foarte repede", a declarat Ovidiu Petru, în cadrul conferinței "Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital", organizată de DC Media Group.

Conferința integrală, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel