Scump, doamnă, scump! O cafea cu lapte ar putea costa şi 15 lei!

Se scumpesc apa, cafeaua şi sucurile / Foto: Pexels
Se scumpesc apa, cafeaua şi sucurile / Foto: Pexels

Cafeaua, apa și sucurile se vor scumpi cu aproximativ 10-20%. Patronii de localuri vor fi nevoiţi să modifice preţurile băuturilor din meniu, ca să nu iasă pe minus. Ieşirile la restaurant vor fi un lux.

După ce prețurile "au luat-o razna" la carburant, energie electrică și gaze, și alimentele au suferit scumpiri, astfel încât românii sunt nevoiți să scoată tot mai mulți bani din buzunare atunci când merg la cumpărături. Mai nou, se preconizează că şi preţul băuturilor va exploda. Printre acestea se numără și apa, iar cei care locuiesc în București, dar și în alte orașe în care apa nu este filtrată bine, cumpără baxuri întregi de apă pentru băut sau gătit. 

Se scumpesc cafeaua şi sucurile

Cafeaua, apa și sucurile se vor scumpi cu aproximativ 10-20%, în funcție de producător și sortiment dar şi de modul cum sunt îmbuteliate (sticlă, PET, carton sau doză). Dacă până acum ieșitul în oraș la o cafea era un răsfăț pe care majoritatea și-l permiteau, odată cu noile scumpiri va deveni un adevărat lux, la care puțini vor mai avea acces. Patronii de localuri şi antreprenorii speră ca, odată cu venirea primăverii și eliminarea restricțiilor, afacerile își vor reveni şi astfel, clienţii vor începe din nou să ocupe mesele la capacitate maximă. Problema va fi, acum, preţul ceva mai piperat la fiecare comandă. Băuturile din meniurile restaurantelor vor creşte simţitor. Astfel, o cafea mare cu lapte ar putea trece de preţul de acum, adică aproximativ 10 lei. Băuturile mai sofisticate ca frappe-urile şi cocktail-urile ar putea ajunge să coste chiar şi 20 de lei.

Nivelul accizelor a crescut uşor anul acesta, fiind indexat cu inflaţia, pentru aproape toate categoriile de produse. Singura excepţie sunt ţigaretele, unde nivelul accizelor rămâne la 563,97 lei pentru 1.000 de bucăţi. Acciza la bere creşte la 3,77 lei/hl/1 grad Plato, de la 3,64 lei. La berea produsă de producătorii independenţi a căror producţie anuală nu depăşeşte 200.000 hl taxa a fost stabilită la 2,08 lei, în creştere de la 2,01 lei. La vinuri spumoase, acciza va fi de 54,14 lei pe hl de produs, faţă de 52,26 lei, iar la alcoolul etilic produs de micile distilerii – 1.889,44 lei, de la 1.823,96 lei. Scumpirile din ultima perioadă se simt în buzunarele românilor cu atât mai mult cu cât salariul minim în 2022 este doar 2.550 lei brut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel