Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Schimbări în Codul fiscal. TVA la încasare, opțional

Covrig Roxana / 21 dec 2013 / 12:57
fiscal_a6ef975f78-1
fiscal_a6ef975f78-1

O modificare importantă din Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial. TVA-ul la încasare devine opțional. Amintim că DC News a fost prima publicație care a insistat pentru această schimbare, încă de acum un an. 

Principala modificare legislativă din Codul fiscal constă în faptul că sistemul de TVA la încasare devine opțional. În plus, s-a abrogat obligația colectării TVA la 90 zile pentru facturile de livrări de bunuri/prestari de servicii în cadrul sistemului de TVA la încasare, situație care pânp în prezent era considerata de specialiști ca fiind încălcarea principiului neutralității TVA. Actul mai introduce și măsuri tranzitorii pentru ieșirea din sistemul de TVA la încasare pentru cine dorește sau aplicarea sistemului pentru cine dorește să-l  utilizeze.

În ceea ce privește sistemul de TVA la încasare poate fi aplicat de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, ce au sediul activității economice în Romania, dacă în anul calendaristic anterior au realizat o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei. De la 1 ianuarie, aplicarea sistemului este opțională și depinde de persoanele interesate. Colecatrea TVA-ului intervine la data încasarii integrale sau parțiale a bunurilor livrate sau serviciilor prestate, pentru contribuabilii ce optează pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare, scrie HotNews.

Persoanele care fac parte dintr-un grup fiscal unic, persoanele impozabile care nu sunt stabilite în România, care în anul precedent au depășit cifra de afaceri de 2.250.000 lei  și care se înregistreaza în scopuri de TVA în anul în curs sau sunt înregistrate și au depășit în cursul exerictiului plafonul de 2.250.000 lei NU au dreptul să aplice sistemul de TVA la încasare.

Pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare trebuie să depuna o notificare cu cifra de afaceri a anului precedent, până în 25 ianuarie.

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25