EXCLUSIV  Schimbare miniștri Guvern Dăncilă. Ipoteză despre refuzul lui Iohannis, ce nu s-a sesizat din declarațiile președintelui

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

Scandal de amploare între Palate. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la cele trei propuneri de miniștri pentru Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Justiției și cel al Românilor de Pretutindeni, că nu au ținuta și nici pregătirea de a fi miniștri, deci îi refuză. ”Remanierea este neavenită” afirmă președintele. Klaus Iohannis adaugă: ”Avem cele trei demisii și la un moment dat aceste trei persoane vor pleca”. Președintele trebuie să ia act de respectivele demisii sau își vor face efectul după 15 de zile. Totodată, președintele a spus că ”nu accept această remaniere”. 

Președintele a vorbit telefonic cu premierul Viorica Dăncilă și i-a dat două variante: 

- fie să vină cu alte propuneri.

- fie să vină cu propuneri pentru niște miniștri interimari până când vor veni cu noi propuneri. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, printr-un comunicat de presă al Guvernului, cele trei propuneri de miniștri interimari

Ana Birchall-  ministru interimar la Ministerului Justiției.

Eugen Teodorovici- ministru interimar la Ministerului Fondurilor Europene.

Radu Ștefan Oprea- ministru interimar la Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Toți trei ocupă funcții în actualul Executiv. 

Președintele Klaus Iohannis trebuie, din punct de vedere constituțional, să semneze revocarea miniștrilor sau să ia act de demisiile lor înainte de a decretele pentru numirile interimare.

”Până ce președintele nu ia act de revocare, nu se poate publica în Monitorul Oficial. CCR a decis că președintele e obligat să ia act, dar dacă nu vrea, nu există efecte. Trebuie sesizată, din nou, CCR. Practic, se ia scandalul de la capăt. Președintele câștigă astfel timp, timp în care Tudorel Toader rămâne la Ministerul Justiției și nu poate fi dat OUG până-n 20 mai” este ipoteza deputatului Remus Borza pentru DCNews. 

Președintele a spus însă că ”la un moment dat” cei trei miniștri vor pleca, neprecizând când e respectivul ”moment dat”. ”Rămân la minister până când în Monitorul Oficial apare numele noului ministru” spunea și ministrul Justiției demisionar, Tudorel Toader. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel