Scenariul PRU, demontat de Zgonea. Decizia care poate schimba alegerile, la CCR

Campania de racolări a Partidului România Unită continuă, partidul lui Bogdan Diaconu reușind până în acest moment să adune 12 deputați și 3 senatori. Miza PRU este una desivă pentru ziua alegerilor parlamentare: dreptul de a avea reprezentanți în Birourile  Electorrale și lîn secțiile de votare.

Scenariul Partidului România Unită este în acest moment strângerea numărului de parlamentari pentru a reuși să-și constituie grupuri parlamentare, atât la Camera deputaților, cât și la Senat. Pentru Camera Deputaților este nevoie de 10 deputați, iar la Senat numărul minim este de 8 senatori.

La Camera Deputaților, PRU și-ar putea constitui grup parlamentar în  acest moment. Potrivit deputatului Eugen Nicolicea, există o problemă. Potrivit unei decizii a CCR, grupuri parlamentare nu pot avea decât partidele care au obținut mandate în urma alegerilor, iar în cazul PRU nu se pune problema unei astfel de decizii. 

Statutul parlamentarilor care renunță la partidul sau formațiunea care i-a propulsat în Parlament este acela de independent sau neafiliat. Și în acest caz există posibilitatea de a se forma grupuri de independenți, care  a fost stabilită, de asemenea, de două decizii ale CCR, dar și aici se ridică o altă problemă.

[citeste si]

Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, a introdus un articol în regulamentul Camerei Deputaților, potrivit căruia independenții nu-și pot constitui grup. Ca urmare a acestei decizii, PRU ar putea să-și constituie grup parlamentar numai dacă decizia lui Zgonea va fi atacată la CCR ca neconstituțională, iar Camera Deputațiolor va vota un alt regulament. Acum, totul depinde de timpul rămas până la alegeri.

Miza PRU nu este bătaia pentru mașină, secretară, consilieri sau alte avantaje pe care le-ar obține grupul parlamentar pentru circa trei luni de mandat. Miza este strict legată de alegrile parlamentare. Partidele parlamentare, cele care au grupuri parlamentare, au drept la reprezentanți în Birourile electorale și în  secțiile de vot, fapt ce duce la întărirea partidului  și oamenii devenind încrezători în partid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel