SCĂPĂM de MASCĂ și de alte restricții! Anunțul lui Rafila

Grecia renunță la obligativitatea măştilor de protecţie în avioane şi spaţii publice închise cu câteva excepții / Foto: Pexels
Grecia renunță la obligativitatea măştilor de protecţie în avioane şi spaţii publice închise cu câteva excepții / Foto: Pexels

După ridicarea stării de alertă în România, purtarea măștii de protecție nu va mai fi o obligaţie, însă va fi recomandată în continuare, cel puțin pentru o perioadă de timp, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Încet, încet, ne revenim la normal. După ce Suedia şi Cehia s-au alăturat, săptămâna trecută, ţărilor europene care au renunţat deja la o serie de restricţii anti-Covid, şi România, ţara cu una din cele mai reduse rate de vaccinare din UE, face pasul cel mare din martie. „Ridicarea stării de alertă va duce și la ridicarea majorității restricțiilor. Masca nu este neapărat o restricție, este o metodă de protecție. Și chiar dacă ea, din punctul de vedere al obligativității, va dispărea, sigur că în interior, în spații aglomerate, cel puțin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măștii”, a anunţat Alexandru Rafila în weekend. Potrivit ministrului, masca ar trebui purtată și după ridicarea stării de alertă, în semn de „respect față de ceilalți”.„Fără să fie o obligație, dar cred că respectul față de ceilalți și față de propria persoană, până la urmă, cred că este important atunci când utilizăm masca”, a precizat Rafila.

La intrarea în țară nu va mai fi necesară prezentarea certificatului verde care atestă vaccinarea, un test recent negativ sau trecerea prin boală în ultimele 180 de zile. De asemenea, nu va exista o limitare a numărului de persoane care se află în același timp în locuri publice și va fi ridicată interdicția organizării de evenimente publice. Autoritățile continuă să recomande vaccinarea persoanelor cu vârste de peste 12 ani și anunță că dacă evoluția pandemiei va fi pozitivă, de la 1 aprilie vor mai fi în vigoare doar recomandările de vaccinare și cele pentru funcționarea serviciilor medicale.

Danemarca a făcut primul pas, Anglia a renunțat din 27 ianuarie la restricții precum prezentarea certificatului verde sau purtarea măștii pentru acces în spații publice iar în Irlanda de Nord, cluburile de noapte s-au redeschis din 26 ianuarie. În România, rata de vaccinare completă (cu două doze) este, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), de 41,5%. Doar Bulgaria are o rată mai mică decât România, de 29,3%. Purtarea măștii rămâne o recomandare, la fel ca evitarea aglomerațiilor pentru cei nevaccinați sau izolarea în cazul apariției simptomelor de Covid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel