EXCLUSIV: Scandalul posturilor vacante din Parlament pune în discuţie legea electorală. Ponta: o vom schimba dacă ajungem la Putere

boc rachitele
boc rachitele

Scandalul locurilor vacante din Parlament redeschide discuţia asupra legii electorale. Guvernul trebuia să organizeze alegeri parţiale în colegiile vacante până la data de 15 ianuarie, dar nu s-a demarat nicio procedură. Victor Ponta susţine că a adresat mai multe solicitări scrise Guvernului prin care a cerut organizarea de alegeri, dar nu a primit niciun răspuns. Liderul PSD a promis că odată ce USL va ajunge la Putere se va schimba legislaţia, pentru că în acest moment legea nu prevede nicio sancţiune pentru Guvern, dacă nu se organizează alegeri pentru locurile vacante.

Cristian Pârvulescu, preşedintele Pro-Democraţia, a atras atenţia asupra derapajului democratic în care se ajunge din cauza nerespectării legislaţiei. "Acum, cu 8 luni înainte de alegerile parlamentare nu s-ar mai justifica nişte alegeri parţiale, dar problema este cea a incapacităţii Guvernului de a asigura reprezentarea populaţiei. Sigur că oamenii din acele colegii pot fi îngrijoraţi că nu mai au reprezentare, dar vorbim despre o încălcare a legii, o lege care nu conţine sancţiuni. Dacă ar fi prevăzut sancţiuni sigur le organizau. Neexistând alte sancţiuni îşi vor asuma responsabilitatea şi vor spune că au neglijat pentru că au avut alte priorităţi. Ba vor veni să ne spună că au făcut şi economie.", a declarat Pârvulescu pentru DeCe News.

Ponta a promis că această lege va fi schimbată imediat ce va ajunge USL la Putere, pentru că nu se poate să nu existe nicio sancţiune. "Da, cu siguranţă vom modifica legea. Ştiu despre ce este vorba şi am făcut chiar mai multe solicitări scrise pentru a se organiza alegeri, însă nu am primit niciun răspuns.", a declarat Ponta pentru DeCe News.

PDL nu a organizat alegerile de frică

Termenul limită la care trebuiau demarate procedurile pentru organizarea alegerilor era 15 ianuarie. În aceea perioadă în Piaţa Universităţii şi în toată ţara erau ample proteste împotriva PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu, iar organizarea alegerilor ar fi fost un risc greu de asumat din partea Puteri.

"Se discuta la un moment dat că este colegiul pe care ar putea candida fostul premier Emil Boc, rămas liber după decesul deputatului UDMR Palfi Zoltan, însă între timp este clar că intenţiile domnului Boc s-au schimbat şi va candida la primăria Clujului, iar la nivelul lunii ianuarie, când întârziau chestiunea, nu se ştia clar care vor fi mişcările. Era clar că în urma mişcărilor din ianuarie îşi va da demisia pentru a contribui în felul acesta la îmbunătăţirea imaginii Guvernului.", a mai spus Pârvulescu.

Ponta consideră că PDL a evitat să facă alegeri de frică, pentru că ştiau că pierd. Una dintre mize era colegiul din Cluj, unde ar fi urmat să candideze Emil Boc.

Legea nu sancţionează Guvernul pentru că nu face alegeri

Contactaţi de DeCe News cei de la Autoritatea Electorală Permanentă susţin că sunt puşi în temă cu problema, dar nu au nicio putere. "Legea are nişte prevederi clare. Nu este prevăzută nicio sancţiune dacă legea nu se respectă, dar asta nu însemnă că legea nu trebuie respectată. Nu am primit nicio solicitare din partea Guvernului sau a MAI pentru a demara procedurile de organizare a procesului electoral alături de cei de la Minister", a declarat Marian Muhuleţ, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

Citeşte şi:

De ce premierul Emil Boc nu dorește alegeri parțiale în colegiile rămase vacante

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel