Scandal la Comisia de afaceri europene. Ministru tehnocrat, acuzat că dezinformează

Scandal în ședința de luni a Comisiei de afaceri europene, la audierile ministrului Fondurilor europene, Cristian Ghinea. Deputaţii din comisie l-au acuzat pe ministrul Cristian Ghinea că dezinformează Parlamentul şi nu prezintă situaţia reală a absorbţiei fondurilor europene. Deputatul Ana Birchall l-a atenţionat chiar că acest fapt poate atrage pedepse cu închisoarea pentru membri ai Guvernului.

Deputatul Ana Birchall i-a reproşat ministrului Cristian Ghinea că induce în eroare membrii comisiei, iar reprezentantul Guvernului i-a replicat că ar putea să o dea în judecată pentru calomnie, potrivit România TV.

Liberalii au fost singurii care au sărit să-l apere pe tehnocratul lui Cioloş. 

Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților l-a audiat, luni, pe Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene. În cadrul audierii, ministrului i-au fost solicitate răspunsuri referitoare la stadiul actual al absorbției fondurilor europene, strategia de reorganizare a activității Ministerului Fondurilor Europene (MFE), precum și la acțiunile avute în vedere pentru creșterea performanței instituțiilor cu atribuții în absorbția fondurilor europene și măsurile concrete pentru accelerarea absorbției fondurilor UE.

Ministrul Cristian Ghinea s-a prezentat cu o atitudine nepotrivită și nepregătit la audierile de luni din Comisia pentru Afaceri Europene, audieri care au confirmat că Ministerul Fondurilor Europene, pentru programele de care este responsabil direct, înregistrează, până în acest moment, rată de absorbție zero pe acest an, a afirmat ulterior deputatul PSD Ana Birchall, președintele Comisiei, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

"Din păcate, în locul unei atitudini oneste, domnul Ghinea (ministrul Fondurilor Europene — n.r.) a intrat într-o stare de negare, deși toate cifrele arată grad de absorbție zero prin programele coordonate de Ministerul Fondurilor Europene. Rata de absorbție este zero, pentru că ea se calculează în funcție de cât ai primit cu titlu de rambursare de la Comisia Europeană. Cererea de rambursare se face numai după ce ai cheltuit avansul de 1,5 miliarde euro — bani care stau în cont la BNR cu dobândă negativă — și numai după acreditarea sistemului. Ori, în acest moment sistemul nu este acreditat. Aceste lucruri, cu titlu de exemplu, ar fi trebuit să le lămurească domnul ministru, nu să evite răspunsurile sau să ofere răspunsuri neadevărate, inducând manipulativ în eroare opinia publică', a explicat Ana Birchall.

Ana Birchall: România înregistrează un dezastru în domeniul absorbției fondurilor europene

Deputatul PSD a precizat că i-a solicitat ministrului de resort să prezinte situația la zi a facturilor achitate de către Autoritățile de Management pentru perioada 2014-2020 în condițiile în care, din informațiile Comisiei de specialitate rezultă că, pentru acest exercițiu financiar, Ministerul Fondurilor Europene are grad de absorbție zero, iar dacă Autoritățile de Management nu vor fi acreditate în acest an nu vor mai putea fi decontate cheltuielile pe anul 2016.

"De asemenea, românii așteptau explicații și un program de efectuare a plăților pentru exercițiul bugetar 2007-2013, pentru că, din informațiile comisiei noastre, sunt beneficiari care au depus facturi încă din noiembrie-decembrie 2015 și care nici până în acest moment nu sunt plătite", a subliniat președintele Comisiei pentru afaceri europene în cadrul audierii.

Ana Birchall a menționat, totodată, că audierea de luni este un semnal de alarmă pe care Parlamentul, prin Comisia pentru afaceri europene, îl trage referitor la dezastrul pe care România îl înregistrează în domeniul absorbției fondurilor europene.

"Audierea de astăzi este un semnal de alarmă pe care Parlamentul, prin Comisia pentru afaceri europene, îl trage referitor la dezastrul pe care România îl înregistrează în domeniul absorbției fondurilor europene. Așa cum am afirmat de fiecare dată, România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exercițiul bugetar 2014-2020. Ministrul Fondurilor Europene trebuie să își asume un rol activ în rezolvarea cauzelor care au determinat problemele privind gradul de absorbție. Absorbția fondurilor europene reprezintă un domeniu mult prea important pentru a-l trata cu diletantism și superficialitate", a mai spus Birchall.

Ministrul Ghinea: Declarația deputatului PSD, "prematură"

În cadrul audierilor de luni, ministrul Fondurilor Europene a calificat drept "prematură" declarația deputatului PSD, potrivit căreia gradul de absorbție al fondurilor europene în 2016 este zero.

"Eu am fost elegant când am spus că este o declarație prematură, că nu am vrut să spun că este o minciună. 57 milioane euro sunt banii intrați pentru 2014-2020. Deci este mai mult decât zero. A doua declarație prematură a fost în legătură cu Planul Juncker. Acest Guvern are 5 proiecte trecute de faza preliminară a CE, deci cu 5 mai multe decât Guvernul Ponta. Nu MFE este ministerul însărcinat cu contactul pe Planul Juncker și mă așteptam să știți acest lucru", a spus Ghinea.

În context, ministrul de resort a precizat că a pus la dispoziția Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților scrisoarea prin care CE informează Parlamentul European că în exercițiul financiar 2014-2020 au fost trimiși către România 57 milioane de euro.

Acesta a arătat că suma 57 de milioane de euro a fost alocată pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel