Urmărește emisiunea live


Scandal diplomatic: Lui Laszlo Kover i se refuză vizita în România

kover laszlo
kover laszlo

Un conflict diplomatic este pe cale să izbucnească între România și Ungaria după ce președinții celor două camere ale Parlamentului României, Vasile Blaga și Roberta Anastase, i-au trimis luni o scrisoare omologului ungar, Laszlo Kover, în care îi cer să-şi amâne vizita programată pentru marţi în România, unde urma să prezinte candidații PCM în opt localități din Mureș.

Președintele Parlamentuluia Ungariei și-a anunțat pentru marți, vizita în opt localități mureșene pentru a prezenta candidații Partidului Civic Maghiar la alegerile locale. În acest sens, pentru a nu inflama și mai mult situația conflictuală declanșată de intenția Ungariei de reînhumare a lui Nyiro Jozsef, președinții celor două Camere ale Parlamentului României a transmis o scrisoare omologului din Ungaria.

Preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va susţine, marţi, candidaţii partidului în opt localităţi din judeţ - printre care Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului şi Sovata - şi va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM la Târgu Mureş.

Vă prezentăm scrisoarea integral:

 Stimate domnule Președinte,

 Stimate coleg,

 Țările noastre traversează împreună un moment important în redefinirea construcției europene. Climatul economic global și efectele prelungite ale crizei financiare ne obligă să regândim arhitectura instituțională care stă la baza Uniunii Europene. Dificultățile cu care se confruntă cetățenii statelor noastre impun nevoia unor politici publice echitabile și curajoase, ferite de derapaje de orice natură. Perioade precum cea pe care o traversăm acum cer mai mult ca oricând disponibilitate pentru un dialog responsabil, moderat și constructiv care să vizeze întărirea legăturilor dintre statele noastre și apărarea intereselor comune ale cetățenilor noștri pe plan european și global.

 Într-un asemenea moment, România și Ungaria au ocazia de a demonstra că își înțeleg obligațiile și responsabilitățile care decurg din subscrierea la un set de valori comune celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Cetățenii noștri așteaptă un efort sincer și soluții credibile. Dacă privim la istoria ultimelor două decenii și la felul în care ne-am eliberat împreună de lanțurile unei istorii dificile, avem toate motivele să fim optimiști. Avem în același timp obligația de a ne ridica cel puțin la înălțimea realizărilor anterioare.

 Cu aceste gânduri, stimate domnule președinte, ne adresăm dumneavoastră astăzi. După cum cunoașteți, România se află într-o perioadă electorală, urmând ca alegerile din 10 iunie să genereze noi reprezentanți la nivel de localități și județe. Am luat notă de intenția dumneavoastră de a vizita în perioada următoare unele localități din România. Înțelegem și apreciem dorința de a rămâne în contact cu membrii comunității maghiare din țara noastră. Sunteți la fel de binevenit acum ca și în ocaziile trecute în care am avut plăcerea de a vă întâlni. Acestea fiind spuse, apreciem în mod deosebit dacă implicarea domniei voastre rămâne în cadrul bine definit al relațiilor noastre bilaterale. Orice raportare directă la procesul democratic intern este, în opinia noastră, în contrast cu spiritul european, fiind contraproductivă în raport cu nevoile și aspirațiile atât ale societăților noastre, cât și ale minorității maghiare.

 Pentru România și Ungaria, existența comunității maghiare din Transilvania și reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veți înțelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanților acestei comunități să fie liberă de orice ingerință.

 Prin urmare, dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, considerăm utilă amânarea vizitei dumneavoastră pentru orice perioadă de după desfășurarea alegerilor locale. Suntem convinși că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neînțelegeri și ar da expresie celor mai bune tradiții de dialog și responsabilitate din relațiile noastre.

 Vă rugăm să primiți, stimate domnule Președinte, asigurarea înaltei noastre considerații. Roberta Alma ANASTASE, Președintele Camerei Deputaților, Vasile BLAGA, Președintele Senatului"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel