SCANDAL BĂSESCU-BERCEA. Romii îi trimit o scrisoare deschisă lui Victor Ponta, după declarațiile făcute

Premierul Victor Ponta ar putea avea de suferit din cauza scandalului Băsescu-Bercea.

Mai multe asociații i-au trimis premierului Victor Ponta o scrisoare în care îi atrag atenția acestuia pentru declarațiile făcute cu privire la scandalul în care este implicat Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, și familia lui Florin Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial.

În respectiva scrisoare deschisă, o declarație făcută de Victor Ponta este comparată cu una pentru care Traian Băsescu a fost amendat de CNCD.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea deschisă integrală adresată premierului Victor Ponta: 

În mai multe rânduri, atât dumneavoastră personal, cât și miniștrii Guvernului pe care îl conduceți sau reprezentanții partidului al cărui președinte sunteți, aţi condamnat generalizările din presa străină care puneau semnul de egalitate între infractori și românii aflați în diaspora. Considerăm că ați procedat foarte bine pentru că nici o categorie de cetățeni nu poate fi acuzată in corpore pentru comportamentul deviant al unora dintre membrii săi.

Riscați însă, la rândul dumneavoastră, aceeași generalizare, în momentul în care asociați două probleme ale României, corupția și romii, în declarația făcută pe data de 25 iunie a.c. la Parlament:

”România a fost atâţia ani acuzată de două probleme: problema corupţiei şi problema romilor. Ori, acum noi avem o persoană publică, domnul Traian Băsescu, care le întruchipează pe amândouă: corupţia, corupţie relaţionată cu clanuri de crimă organizată ale romilor”.

Lupta împotriva corupției nu trebuie să însemne acuzarea comunității rome, clanurile de crimă organizată nu sunt ale romilor, ci sunt ale infractorilor, indiferent care este originea etnică a unora dintre aceştia. Declaraţia dumneavoastră creează aceeași confuzie ca și declarația președintelui Traian Băsescu despre romi: "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură" (3 noiembrie 2010, Ljubljana), declaraţie pentru care a fost amendat recent de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

”Problema romilor”, cum îi spuneți dumneavoastră, nu se rezolvă prin acuzații generalizante sau printr-un limbaj stereotip prejudiciant, după cum ”problema României”, cum o definește presa străină și cum o tratează unii politicieni din Occident, nu se rezolvă prin acuzarea întregului popor român sau a țării în ansamblu.

Asociațiile semnatare vă atrag atenția că scandalul legat de interlopi la care ați făcut referire este la fel de reprezentativ pentru comunitatea romă pe cât de reprezentative sunt, pentru România, scandalurile de corupție și persoanele implicate în ele, fie că au fost sau nu condamnate. Ne dorim cu toții ca imaginea României să nu se confunde cu cea a criminalităţii, chiar dacă aceasta se manifestă la foste sau actuale persoane publice importante, aşadar să nu comitem aceeași eroare, aceea de a confunda comunitatea romă cu anumite cazuri izolate de încălcare a legii.

Ne declarăm profund îngrijorați de faptul că există tendința, la nivelul opiniei publice din România, de atragere a comunității rome în ansamblu într-un joc al acuzațiilor gratuite și riscante, pentru că, în felul aceasta, chiar se creează o ”problemă romă” prin însuși felul în care este tratat acest subiect.

În schimb, despre nevoia ca statul român să manifeste voinţă politică şi să ia măsuri concrete în vederea incluziunii romilor nu se vorbește aproape deloc în spaţiul public și nu se fac dezbateri serioase, pentru că o asemenea abordare nu aduce nici voturi, nici audiență în mass-media.  

Vă propunem, așadar, ca, de acum înainte, să manifestaţi mai multă atenţie în discursurile dumneavoastră publice, cu privire la felul în care tratați cetăţenii români aparţinând minorităţii naţionale a romilor și să ne fiți alături în efortul pe care noi, ca asociații ale comunității rome, îl facem pentru incluziunea socială a membrilor acestei minorităţi naţionale.

În acest sens, vă solicităm o întâlnire cu o delegaţie a organizaţiilor noastre, în vederea iniţierii unui plan comun de combatere a discursului anti-romi din spaţiul public şi de incluziune socială a minorităţii naţionale a romilor din România.

În speranţa că veţi manifesta deschidere în dialogul cu societatea civilă romă, vă mulţumim şi aşteptăm răspunsul dumneavoastră.

Asociații semnatare

Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială – ADIS

Centrul Rromilor „Amare Rromentza”

Asociația Aleșilor Locali Romi

Centrul pentru Educație și Dezvoltare și Incluziune Socială, CEDS

Centrul de Studii Juridice și Drepturile Omului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel