Scăderea evaziunii din România, şanse mici. Mircea Coşea: Oamenii vor trebui să aleagă între a mânca şi a plăti taxe

Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, pexels
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, pexels

Profesorul de macroeconomie Mircea Coşea avertizează că este dificil ca evaziunea fiscală din România să fie redusă, mai ales din cauza faptului că puterea de cumpărare a scăzut masiv. Astfel, spune specialistul, oamenii au de ales între a mânca şi a-şi plăti taxele. 

Evaziunea fiscală este dificil să fie redusă în România, în condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut cu 30% în numai două luni, astfel încât oamenii sunt nevoiţi să aleagă între a mânca şi a-şi plăti taxele, a afirmat, marţi, economistul Mircea Coşea, la conferinţa Pactul Pentru Fiscalitate 2022, în cadrul căreia a fost prezentat studiul "Percepţii despre fiscalitatea din România".

"Noi suntem într-un proces de transformare a societăţii rapid şi foarte, foarte violent. Ceea ce era acum un an, nu mai e acum - şi nu o să mai fie nici în viitor. Eu aş vrea ca Pactul nostru pe fiscalitate să meargă puţin şi spre studierea realităţii care este acum în România. Noi discutăm despre evaziune fiscală. Cum să reduci evaziunea fiscală când puterea de cumpărare a scăzut cu 30% doar în două luni. Din ce bani să mai plătească omul? Omul trebuie să facă la fel ca firmele, o selecţie. Ce face? Mănâncă sau plăteşte taxele? Plăteşte curentul electric sau plăteşte taxa pe apartament? Deci, problema care se pune acum este aceea că a apărut o nouă formă de fiscalitate ascunsă, care este inflaţia. În momentul în care bugetul statului se alimentează cam 70% din inflaţie, îţi pui întrebarea: Mai este interesat statul să facă o reformă fiscală sau este interesat să obţină inflaţie pe care în România în mod clar statul o menţine - pentru că nu a luat niciun fel de măsură în legătură cu preţul energiei care putea să fie reglementat altfel, cu preţul alimentelor, cu importul de inflaţie prin alimente", a susţinut Coşea, co-iniţiator al Pactului pentru fiscalitate, conform Agerpres.

"Stadiu extrem de fragil în care se află economia României"



El a subliniat că deficitul balanţei comerciale arată "stadiul extrem de fragil în care se află economia României şi de periculos", iar în condiţiile acestea, ar trebui ca evaziunea să fie văzută altfel.

"Dacă luăm şi analizăm ideile pe care eu le-am categorisit ca fiind năstruşnice ale actualului şef al ANAF-ului, aveţi să vedeţi că domnia sa se referă la un lucru marginal pentru că asta este viziunea pe care o are ANAF-ul în România: manelişti, manichiuriste, centre de masaj - şi aşa mai departe. Evaziunea, dacă vrem să o punem în legătură cu inflaţia, este legată de optimizarea fiscală. Care este adevărata parte a societăţilor multinaţionale în alimentarea bugetului. S-a pus în funcţiune până acum Directiva OCDE în legătură cu impozitarea 15% a multinaţionalelor? Nu, şi nici nu se va pune. S-a pus pe undeva, în Europa, suprataxarea veniturilor sau profiturilor considerate imorale în timp de criză? Nu. Deci, avem acum o relaţie antagonică între inflaţie şi evaziune şi, aici, probabil că ar trebui să discutăm şi noi, în România, ce facem", a mai spus Mircea Coşea.

Clasa de mijloc, atacată de ROBOR



Totodată, acesta a menţionat că ROBOR-ul "atacă clasa de mijloc", deoarece persoanele care au luat credite sunt reprezentanţii clasei de mijloc.

"Dacă astăzi ne uităm la situaţia veniturilor populaţiei româneşti, observăm că începe să fie foarte atacată clasa de mijloc pe care noi am zis că o dezvoltăm ca să fie motorul societăţii. ROBOR-ul atacă clasa de mijloc, pentru că cei care au luat credite sunt reprezentanţii clasei de mijloc, ei au vrut să-şi cumpere apartament, maşina, aşa mai departe, nu cei care au 2.000 de lei pe lună", a mai spus Coşea.

De asemenea, el a menţionat că taxele au crescut enorm şi vor creşte în continuare.

"Dacă vor creşte taxele pe proprietatea imobiliară asta înseamnă că atacăm pensionarii pentru că, de fapt, proprietarii în România sunt pensionarii, cei care au fost obligaţi să cumpere apartamente pe timpul lui Ceauşescu", a adăugat Mircea Coşea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel