Scăderea bruscă a tensiunii. Atenție! Risc major de accident vascular cerebral

Persoanele de vârstă medie care au amețeli atunci când se ridică în picioare prezintă riscul de a suferi de demență sau accident vascular cerebral. 

Senzația de amețeală care apare când te ridici brusc în picioare este cauzată de scăderea bruscă a tensiunii arteriale, denumită de medici hipotensiune ortostatică. Potrivit cercetătorilor de la Academia Americană de Neurologie, această hipotensiune trebuie tratată cu seriozitate, deoarece se asociază cu un risc major de a dezvolta demență sau un accident vascular cerebral. 

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat timp de 25 de ani aproape 12.000 de persoane cu vârsta medie de 54 de ani, fără boli cardiovasculare în antecedent. 

Autoarea studiului, Andreea Rawlings, precizează că hipotensiunea ortostatică este deja asociată cu bolile de inimă. Echipa sa și-a propus să afle dacă scăderea bruscă a tensiunii are legătură și cu bolile cerebrale. 

„Hipotensiunea arterială poate fi un nou factor ce trebuie identificat la persoanele care trebuie supravegheate îndeaproape pentru depistarea precoce a unei demențe sau a unui accident vascular cerebral”, a declarat Rawlings. 

Risc cu 54% mai mare de a dezvolta demență

Din numărul total de 11.709 participanți, 1.068 (9,1%) au făcut demență și 842 (7,1%) au suferit un AVC ischemic (fluxul de sânge către creier este blocat într-o zonă a creierului). Cercetătorii au constatat că persoanele care prezentau hipotensiune ortostatică la începutul studiului aveau un risc cu 54% mai mare de a dezvolta demență. 

Studii suplimentare sunt necesare pentru a stabili cauza acestui fenomen și pentru a pune la punct o strategie de prevenție, au anunțat cercetătorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel