Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

SANITAS, întâlnire cu Orban, Tătaru, Turcan și Cîțu. Ce au discutat

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS va evalua marţi rezultatele întâlnirii cu echipa guvernamentală, urmând să decidă asupra strategiei pentru perioada imediat următoare, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale postat pe pagina sa de Facebook.

'Astăzi, 12 octombrie 2020, la ora 1300, membrii Biroului Executiv al Federației SANITAS au avut o întâlnire de lucru cu echipa guvernamentală condusă de premierul Ludovic Orban, însoțit de dna Raluca Turcan – viceprim-ministru, dl Nelu Tătaru – ministrul Sănătății, dl Florin Cîțu – ministrul Finanțelor Publice.

S-au discutat revendicările SANITAS:

1. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată.

a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.

GUVERN: Sumele pentru acordarea stimulentului de risc au fost alocate din luna aprilie, s-au cheltuit mai puțin de 2/3, după cum a confirmat dl Ministru Florin Cîțu. Guvernanții și-au asumat evaluarea situației acordării acestui drept și deblocarea lui acolo unde încă nu s-a acordat!

b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a fost izolat la locul de muncă.

GUVERN: Își asumă rezolvarea situației cel mai târziu la următoarea rectificare bugetară, 15 – 20 noiembrie, cu evidențierea expresă a sumelor necesare acordării stimulentului.

c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii 56/2020 și a Ordinului comun 1070/94/2087/2020.

GUVERN: Pentru spitalele COVID-19 faza I-II și suport, acordarea sporului reprezintă cheltuială efectivă și este decontată din bugetul Caselor de asigurări de sănătate, putând astfel să fie acordate.
Referitor la acordarea pensiei de urmaș în conformitate cu Legea 56/2020, Premierul Ludovic Orban va urgenta emiterea normelor metodologice de către Ministerul Muncii.

d. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.

GUVERN: Acordarea voucherelor de vacanță reprezintă cheltuială efectivă și este decontată din bugetul Caselor de asigurări de sănătate pentru spitalele COVID-19 faza I-II și suport. Pe viitor Guvernul intenționează să emită reglementări care să garanteze aplicarea unitară a legislației de natură salarială pentru toți salariații din sistemul sanitar și cel de asistență socială.

e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii 153/2017 și HG 153/2018.

GUVERN: Ministerul Sănătății va organiza în cel mai scurt timp o videoconferință cu toți managerii de unități sanitare pentru reglementarea acordării acestui drept salarial.

SANITAS: Sporul de 55-85% este cheltuială efectivă și trebuie suportată de la bugetul Caselor de asigurări de sănătate.

2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.

GUVERN: Agreează deblocarea posturilor, urmând a fi reglementată într-un act normativ.

3. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

GUVERN: Va evalua impactul bugetar și vom continua discuțiile până la elaborarea bugetului financiar pentru anul 2021.

Având în vedere evaluarea efectuată de Federaţia SANITAS în peste 95% din spitalele din România și faptul că suma necesară estimată este de 6 milioane de euro cheltuială efectivă/lună, considerăm că se poate acorda și vom susține în continuare această revendicare.

4. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

GUVERN: Premierul Ludovic Orban a garantat raportarea sporului pentru condiții de muncă la salariul aflat în plată începând cu 1 ianuarie 2021.

Consiliul Național al Federaţiei SANITAS va evalua mâine, 13 octombrie 2020, rezultatele întâlnirii cu echipa guvernamentală, urmând să decidă asupra strategiei pentru perioada imediat următoare.

Biroul Executiv
Federaţia SANITAS' scrie în mesajul postat pe Facebook de către SANITAS.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.23
YesMy