Sănătate din roadele toamnei. Dieta de septembrie, cele mai bune alimente

Steluța Indrei / 06 sep 2018 / 21:08 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Nutriționiștii recomandă să profităm de abundența fructelor și legumelor de toamnă pentru a ne vitaminiza organismul înaintea sezonului rece. Dr. Mihaela Bilic propune o listă de alimente ideale în dieta de septembrie. 

Dieta de septembrie poate fi o cale excelentă de tonifiere, detoxifiere și te poate ajuta să scapi de câteva kilograme fără prea mult efort. Tot ce trebuie să faci este să mergi în piață după fructe și legume și să îți reorientezi alimentația, pentru următoarele 2-3 săptămâni, către următoarele fructe și legumel.

Legume din familia crucifere

Varza, conopida, broccoli şi guliile sunt bogate în vitamina C, acid folic, betacaroten, potasiu , fibre şi au un conţinut caloric scăzut, fiind ideale atât pentru cei care au probleme cu silueta, cât şi în prevenirea diferitelor boli. Conţin fitonutrienți sulfuraţi, bioflavonoide, indoli şi monotreptene care inhibă creşterea tumorilor şi protejează celulele împotriva acţiunii nefaste a radicalilor liberi.

Roșii, vinete, ardei

Sunt bogate în licopen și alți antioxidanți de excepție care luptă împotriva îmbătrânirii precoce, susțin imunitatea și sănătatea inimii. 

Sfecla roșie

Are un efect detoxifiant pentru ficat, favorizând eliminarea toxinelor din corp. În plus, sfecla roşie combate anemia, îţi protejează inima, stimulează activitatea creierului, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi combate depresia.

Dovleac

Este o sursă bogată de betacaroten, fier, zinc, potasiu şi fibre cu efect antioxidant, anticancerigen şi de scădere a tensiunii arteriale. Dovleacul ameliorează dispoziţia, datorită conţinutului de vitamine din grupul B, potasiu şi glucide cu absorbţie lentă. Nu arunca nici seminţele dovleacului! Sunt o sursă preţioasă de grăsimi sănătoase și fibre.

Struguri

Sunt folosiţi din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile lor regeneratoare şi detoxifiante, conţinutul bogat de săruri minerale şi fitonutrienţi, contribuind la scăderea riscului de cancer, boli cardiovasculare, afecţiuni urinare şi inflamatorii (artrite, reumatism). Strugurii sunt o sursă naturală de potasiu, calciu, magneziu, bioflavonoide şi antioxidanţi cu efect benefic asupra funcţionării sistemului nervos, imunitar, circulator, digestiv şi urinar.

Prune

Sunt bogate în fitonutrienţi, potasiu, magneziu, calciu, fier, iar conţinutul crescut de fibre (celuloză şi pectină) le conferă proprietăţi laxative. O parte din zahărul din prune este reprezentat de sorbitol, care stimulează suplimentar tranzitul intestinal şi transformă aceste fructe într-un remediu natural împotriva constipaţiei.

Pere

Au un indice glicemic mic şi, deşi sunt dulci, zahărul pe care îl conţin se absoarbe treptat în sânge. Sunt digerate lent, au un aport crescut de fibre solubile şi insolubile, satisfac eficient nevoia de dulciuri şi previn apariţia poftelor alimentare şi a senzaţiei de foame.



Te-ar putea interesa








Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25