EXCLUSIV  Salariul mediu a scăzut cu peste 200 de lei. Mircea Coșea, scenariu despre o mutare la nivel european, strategie pe piața investiților

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.395 lei în luna ianuarie a acestui an, mai mic cu 225 lei (-6,2%) faţă de luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.

Profesorul Mircea Coşea spune că acest lucru poate fi cauzat de o simplă fluctuaţie, dar avansează şi ideea unui scenariu vehiculat la nivel european. 

"Înclin să cred că e o fluctuaţie de moment. România s-a aflat aproape trei luni într-o situaţie nebugetară, actorii economici au fost lipsiţi de predictibilitate, nu ştiau ce să facă, comenzile din exterior nu vin la nivelul la care ar trebui să vină. Cred şi sper că este o fluctuaţie. 

Dar, dacă ne uităm la situaţia prezentată de statistica internaţională, vedem că este o tendinţă de scădere a salariului în ţările central şi est europene. Tendinţa e explicată prin greutăţi interne generate de pandemie, dar există şi un scenariu science fiction. Scenariul merge pe ideea că există dorinţa de a avea în acest moment o scădere a nivelului de salarizare pentru a atrage în ţările centrale şi est europene investitorii din China care se relochează spre Europa. Sunt nişte studii importante din Polonia în acest sens, citate de ziarul Le Monde de curând. 

Salariul mediu net a scăzut în România. Angajații din HoReCa, cel mai prost plătiți

Sunt multe cauze, oricum, e greu de spus ce şi cum. Dar, noi neavând viziune şi strategie pe termen lung, de a atrage investiţiile printr-un joc atât de complicat, cred că e o chestiune de fluctuaţie. Sunt negocieri cu sindicatele, Guvernul nu e încă bine aşezat din punct de vedere al consensului legat de anumite lucruri. Dar nici  nu mă aştept la creşteri importante în perioada următoare sau pe parcursul anului 2021", a declarat Mircea Coşea pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel