EXCLUSIV  Salariu minim european. Iratxe García Pérez, lider în PE: Exemplu extraordinar! Garantăm demnitatea muncitorilor în toată Uniunea Europeană

Foto ilustrativ / Imagine de Taken de la Pixabay
Foto ilustrativ / Imagine de Taken de la Pixabay

Iratxe García Pérez, președintele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a vorbit la emisiunea Claudiei Țapardel de la DCNewsTV, 'Din Culisele Europei', despre salariul minim european.  

Iratxe García Pérez, președintele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, consideră că 'propunerea privind salariul minim european va fi un exemplu extraordinar despre cum putem avansa pentru a garanta demnitatea muncitorilor în toată Uniunea Europeană.'

Întrebată de către Claudia Țapardel dacă crede că este posibil să avem într-adevăr acest salariu minim la nivelul Uniunii Europene, Iratxe García Pérez a răspuns că 'este important.'

'Un salariu minim nu înseamnă că toți muncitorii vor încasa același salariu în toată Europa, dar va garanta un minim în toată Europa, pentru a avea acoperite necesitățile muncitorilor privind locuința, plata energiei electrice, plata alimentelor.', a spus Iratxe García Pérez.

Iratxe García Pérez: Un exemplu important!

'Consider că este un exemplu important și sper că vom putea avea un document important pentru negociere. Directiva privind salariile este chiar acum în dezbatere la nivelul Parlamentului European. Cred că putem face o treabă bună în această direcție.

Un alt element important pentru noi este și instrumentul de garanție pentru copii. În Europa sunt milioane de băieței și fetițe care trăiesc sub limita sărăciei. Este necesar ca Europa să aibă un răspuns pentru acești copii și, de aceea, este un alt element foarte important pentru noi și pentru care social-democrații vor munci.', a adăugat ea. 

Claudia Țapardel: Cred că sunt în jur de cinci milioane de copii care suferă de sărăcie în UE

Claudia Țapardel a afirmat apoi că 'acestea sunt într-adevăr vești bune: să avem un salariu minim la nivelul Uniunii Europene și să avem acest tip de suport financiar pentru copiii care suferă de sărăcie. Cred că sunt în jur de cinci milioane de copii care suferă de sărăcie în Uniunea Europeană. Este foarte important și sunt foarte fericită că aceasta este viziunea pe care foștii mei colegi din Parlamentul European o au cu privire la viitorul Europei și la obiectivele sociale incluse în Pilonul social.'

Reforma Pactului de stabilitate și creștere

În continuare, moderatoarea emisiunii, Claudia Țapardel, a adus în discuție reforma Pactului de stabilitate și creștere.

'Știu că, la acest moment, condițiile din Pactul de stabilitate și creștere au fost suspendate din cauza crizei economice, dar în același timp, nu știu dacă aceste condiții și reglementări sunt încă valabile sau utile pentru a fi folosite în viitor. Vreau să discut cu tine, dacă consideri că este necesar să avem o evaluare urmată de o reformă a Pactului de stabilitate și creștere și, de asemenea, dacă putem lua în considerare o revizuire a acestui Pact. Aș putea spune, chiar o adaptare a măsurilor fiscale la noile realități post-Covid.', i-a spus Claudia Țapardel liderului PE. 

Iratxe García Pérez a răspuns că 'este esențială această dezbatere și acum, este deschisă la nivelul instituțiilor europene. Este adevărat că trebuie să mergem pas cu pas și etapă cu etapă. Acum, regulile fiscale sunt suspendate pe perioada crizei pandemice, dar trebuie să reflectăm și să ne gândim că drumul poate fi unul diferit. De aceea, poate că această suspendare ar trebui să se mențină pe o perioadă de timp pentru a face sistemele noastre publice mai capabile, mai puternice și pentru a putea răspunde de o formă diferită crizei.'

Iratxe García Pérez: Avem nevoie de un sistem fiscal echitabil, corect și redistributiv

'Sunt dezbateri foarte interesante, care sunt deschise acum la nivelul instituțiile europene, dar și la nivel internațional. Acum câteva săptămâni, chiar președintele Statelor Unite, domnul Biden, a deschis dezbaterea despre impozit, despre necesitatea de a vorbi despre o fiscalitate diferită și despre impozitarea marilor averi, care reprezintă o propunere pe care noi am ridicat-o de mult timp, la nivelul Europei. 

Avem nevoie de un sistem fiscal echitabil, corect și redistributiv. Cred că este un moment esențial. Avem nevoie de resurse pentru a face politică, pentru a redistribui, pentru a crea bunăstare, dar să o facem de o manieră echitabilă. Cred că suntem pregătiți pentru această dezbatere și sper ca, în următoarele luni, odată ce se finalizează cu Ratificarea Resurselor proprii și Planurile de redresare sunt deja în implementare, să putem merge spre această dezbatere privind politica fiscală în Europa și regulile fiscale.', a mai spus Iratxe García Pérez la DCNewsTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel