Salarii plafonate în Sănătate. Sorina Pintea: Nu discutăm

Sorina Pintea
Sorina Pintea

Sorina Pintea a vorbit despre ce se va întâmpla cu salariile din sistemul sanitar. 

Ministerul Sănătăţii nu ia în considerare în acest moment renunţarea la plafonarea, la nivelul lunii decembrie 2018, a sporurilor salariale ale angajaţilor din sănătate, deoarece plafonarea este inclusă în Ordonanţa 114, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la finalul întâlnirii cu liderii sindicali care au protestat în faţa instituţiei de resort.

"În acest moment nu e posibil să se schimbe acest lucru (plafonarea sporurilor, n.r.), e vorba de aplicarea Ordonanţei 114 când vorbim de sporurile plafonate la decembrie 2018. (...) Nu discutăm despre plafonarea sporurilor. Este ordonanţa 114, care spune foarte clar că sporurile se acordă, în limita celor acordate în decembrie 2018", a declarat ministrul.

Citește și: PSD, anunţ despre buget: Nu ne vom opri aici

"Este o majorare salarială, nu este o scădere"

Sorina Pintea a recunoscut însă că majorările veniturilor angajaţilor din sănătate au fost mai mici din cauza plafonării acestor sporuri salariale.

"Pe de altă parte, plafonarea sporurilor la nivelul decembrie 2018 a dus, într-adevăr, la o majorare mai mică decât cea aşteptată, dar nu este vorba de scăderi. 100 de lei (creşterea salarială înregistrată de unele asistente medicale, considerată prea mică de acestea, n.red) este o majorare salarială, nu este o scădere. Din punctul meu de vedere e foarte clar, în lege scrie că de la 1 ianuarie se creşte cu un anumit procent, erau nişte calcule foarte simplu de făcut. Pe de altă parte mi s-au arătat şi mie nişte fluturaşi, şi aici nu mă refer la asistenţi medicali şi medici, pentru că e o categorie aparte, salariile (medicilor şi asistentelor, n.red.) au crescut până la nivelul anului 2022, asistenta medicală nu înţeleg ce nivel de aşteptare avea, pentru că salariul asistentei medicale e la nivelul 2022. Vorbim de personal auxiliar, de îngrijitoare, infirmiere, brancardieri, biologi, fizicieni, farmacişti, care au intrat în grile la nivel 2019 cu un anumit procent, e adevărat, nivelul de aşteptare era mai mare, dar repet, sunt nişte calcule care puteau fi făcute", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Citește și: Sarmizegetusa Regia. Măsuri pentru siguranţa turiştilor

"Sindicatele ne vor ajuta"

Pe de altă parte, Sorina Pintea a vorbit despre nevoia de restructurare a sistemului medical, excluzând varianta de concedieri în sistem.

"Am vorbit astăzi despre creşterile salariale, conform Legii Salarizării, acei aproximativ 25%, am discutat despre modalitatea de finanţare a acestora, precum şi de nevoia de restructurare, astfel încât fiecare spital să îşi adapteze serviciile medicale nevoii de servicii medicale din zonă. Nu vor fi concedieri în sistemul sanitar, nici vorbă. Noi vom găsi soluţii pentru acea pătrime, iar sindicatele ne vor ajuta să oferim serviciile medicale de care are nevoie zona respectivă pe care o deservesc. Aş vrea să vă explic: dacă, de exemplu, într-un spital avem 30 de paturi de Chirurgie, care sunt utilizate în proporţie de 50%, iar Medicina Internă are un grad de utilizare de peste 100%, este clar că trebuie să transformăm paturi de Chirurgie în Medicină Internă. Deci nu este vorba de concedieri, ci pur şi simplu de adaptare la nevoia de servicii medicale din zonă", a adăugat Sorina Pintea.

Citește și: Gest şocant făcut de un deţinut în camera de detenţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel