Salarii angajaţi sectorul public. Bulgaria pregătește majorări

Euro
Euro

Bulgaria majorează salariile angajaţilor din sectorul public în 2019, anul în care se pregăteşte să adere la euro.

Guvernul bulgar de centru dreapta a aprobat duminică proiectul de buget pe 2019, ce prevede un deficit fiscal de 0,5% din PIB şi mai multe fonduri publice pentru angajaţii de la stat, educaţie şi proiecte finanţate prin fonduri europene, transmite Reuters. În august, Executivul de la Sofia adoptase un plan de acţiune care prevede că ţara vecină va adera la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, şi de asemenea la uniunea bancară europeană până la finele lunii iunie 2019.

În 2019, statul balcanic vrea să majoreze cheltuielile cu 15%, la 44,5 miliarde de leva (25,94 miliarde de dolari), analiştii avertizând că decizia are ca obiectiv câştigarea de voturi de către partidul aflat la guvernare, în perspectiva alegerilor de anul viitor. Guvernul va finanţa o majorare de 10% a salariilor tuturor angajaţilor din sectorul public în 2019, iar profesorii vor beneficia de o creştere de 20%.

Aderarea Bulgariei la zona euro

Salariul minim lunar în Bulgaria va creşte cu 10%, la 560 de leva (326 de dolari). 'Ciclul economic bun ne permite un buget semnificativ mai mare, atât în privinţa veniturilor, cât şi a cheltuielilor', a afirmat ministrul de Finanţe, Vladislav Goranov.

Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, datoria publică este sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar ţara înregistrează un surplus bugetar. Însă, faptul că Produsul Intern Brut per capita în Bulgaria este la jumătate faţă de media din UE, corupţia răspândită şi problemele înregistrate de unele bănci au ridicat unele semne de întrebare cu privire la perspectiva aderării Bulgariei la zona euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel