S-a aflat: Conservatoarea Michelle Mone a primit în secret 29 de milioane de lire sterline de la firma VIP lane

sursa foto: twitter.com/michellemone
sursa foto: twitter.com/michellemone

Din cele mai recente informaţii reiese că soțul i-a transmis bani de la PPE Medpro, care a obținut contracte de 200 de milioane de lire sterline după ce Mone a făcut lobby miniștrilor.

Michelle Mone și copiii ei au primit în secret 29 de milioane de lire sterline provenind din profiturile unei afaceri cu echipamente de protecție a personalului căreia i s-au atribuit contracte guvernamentale importante, potrivit documentelor consultate de The Guardian. Lady Mone a ajutat compania, PPE Medpro, să își asigure un loc pe o „bandă VIP” pe care guvernul a folosit-o în timpul pandemiei de coronavirus pentru a acorda prioritate companiilor care aveau legături politice. Apoi a asigurat contracte în valoare de peste 200 de milioane de lire sterline. Documentele văzute de publicaţia amintită indică zeci de milioane de lire sterline din profiturile PPE Medpro care ar fi fost transferate ulterior unui trust offshore secret al cărui beneficiari au fost Mone și copiii ei.

Întrebat de jurnaliştii The Guardian, anul trecut, de ce Mone nu a inclus PPE Medpro în registrul său de interese financiare al Camerei Lorzilor, avocatul ei a răspuns: „Baronesa Mone nu a declarat niciun interes, deoarece nu a avut beneficii financiare şi nici legături cu PPE Medpro."

Declaraţii cu dus şi-ntors

Documentele scurse procurate de banca HSBC par să contrazică această declarație. Din ele reiese că soțul lui Mone, finanțatorul Douglas Barrowman din Insula Man, a fost plătit cu cel puțin 65 de milioane de lire sterline de la PPE Medpro, iar apoi a distribuit fondurile printr-o serie de conturi offshore, trusturi și companii.

Destinatarii finali ai fondurilor, indică documentele, includ trustul din Isle of Man, care a fost înființat în beneficiul lui Mone, logodnica lui Barrowman la acea vreme. În octombrie 2020 Barrowman a transferat trustului 28,8 milioane de lire sterline provenind din profiturile PPE Medpro. Asta s-a întâmplat la doar cinci luni după ce Mone a ajutat PPE Medpro să obțină contracte de furnizare de măști și halate sterile pentru utilizare în NHS.

Contactat cu privire la noile dezvăluiri, HSBC a spus că nu a putut comenta, nici măcar pentru a confirma dacă cei doi au fost clienți. Un avocat al lui Mone a spus: „Există o serie de motive pentru care clientul nostru nu poate comenta aceste probleme și nu are nicio obligație să facă acest lucru”. Un avocat care îl reprezintă atât pe Barrowman cât și formaţiunea PPE Medpro a spus că o investigație continuă a limitat ceea ce clienții săi au putut spune cu privire la aceste aspecte. El a adăugat: „Deocamdată, suntem instruiți să spunem că există multă inexactitate în prezentarea presupuselor „fapte” și un număr dintre ele sunt complet greșite”.

Mone şi Barrowman, anchetaţi pentru fraudă

Mone, 51 de ani și Barrowman, 57 de ani, au insistat în mod repetat în ultimii doi ani că nu sunt „implicaţi” în PPE Medpro și nu au „niciun rol” în procesul prin care compania a primit contracte guvernamentale. PPE Medpro a refuzat în mod repetat să-și identifice susținătorii misterioși, dar a negat că i s-au atribuit contracte datorită „legăturilor de companie sau personale” cu guvernul britanic sau cu partidul conservator. The Guardian a raportat anterior modul în care aceste afirmații par să fie în contradicție cu documentele care par să arate că cei doi au fost implicaţi, în secret, în afacerile PPE Medpro și e-mailuri care sugerează că Mone a făcut lobby în mod repetat în numele său în timpul perioadei de nouă luni. Cu toate acestea, cea mai recentă dezvăluire a The Guardian – cum că ea și soțul ei au strâns în secret o avere offshore pe baza profiturilor PPE Medpro – s-ar putea dovedi cea mai importantă pentru Mone, care a fost deja cercetată de comisarul din partea Camerei Lorzilor .

Separat, PPE Medpro a devenit subiectul unei posibile anchete pentru fraudă de către Agenția Națională pentru Criminalitate. În aprilie anul acesta, ofițerii NCA au căutat mai multe adrese, inclusiv conacul pe care Mone și Barrowman îl ocupă în Insula Man. La acea vreme, avocații PPE Medpro au refuzat să comenteze ancheta ANC.

Controversa privind Mone și PPE Medpro amenință să-l implice şi pe prim-ministrul Rishi Sunak. David Cameron, care a fost el însuși implicat într-un scandal de lobby anul trecut, a fost liderul conservator care a numit-o pe Mone baroana Mayfair în 2015. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel