Rusia, SWIFT. Florin Cîțu: Identificarea tuturor surselor de finanțare care ajung la Moscova și blocate

Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

„A fost luată decizia ca o parte dintre băncile rusești să fie excluse din SWIFT”, a transmis președintele PNL, Florin Cîțu.

„În sfârșit a fost luată decizia ca o parte dintre băncile rusești să fie excluse din SWIFT. Ar trebui ca TOATE să fie excluse”, și-a început astfel Florin Cîțu, președintele PNL, mesajul publicat duminică dimineață pe contul de Facebook.

„Foarte important: banca națională a Rusiei nu mai are acces la activele sale din străinătate. DAR, pentru a avea afect, aceste măsuri trebuie implementate de fiecare țară în parte URGENT. Este partea cea mai importantă: idenficarea tuturor surselor de finanțare care ajung la Moscova și blocate”, a transmis Florin Cîțu.

România trebuie să implementeze rapid aceste măsuri și să blocheze orice sursă de finanțare, mai ales de la buget, pentru companiile deținute de ruși”, a conchis Florin Cîțu.

 

Ce este Swift 

Swift este una dintre cele mai importante reţele de mesagerie bancară şi financiară. Aceasta permite efectuarea de plăţi interbancare între instituţii din întreaga lume şi scuteşte Germania, de exemplu, de a plăti în numerar pentru gazul rusesc.

Excluderea unei ţări din acest sistem este considerată o "armă nucleară" în materie financiară, pentru că atunci când un stat este deconectat de la Swift, înseamnă, de asemenea, că propriile sale bănci nu pot efectua tranzacţii cu băncile din ţara penalizată.

Este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc Swift pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

VEZI ȘI: Vladimir Putin, OUT! Mișcarea președintelui Rusiei, care i-a făcut pe liderii Europei să îi dea lovitura fatală

Jurnalistul Val Vâlcu a comentat acest subiect.

„Vladimir Putin este out. Își târăște țara într-o criză fără precedent. Dar ce i-a determinat pe liderii Europei să ia această decizie? Părerea mea este că discursul dement al lui Putin a cântărit luarea deciziei. Ultima dată când a vorbit a avut un discurs dement. Acesta este cuvântul: dement. Cred că acest lucru i-a făcut pe liderii occidentali să reacționeze, indiferent de costurile economice care vor urma. S-a trecut de la joc de putere, echilibru între state, la întrebarea: cum oprim un nebun cu arme nucleare? Discursul lui Vladimir Putin a fost decisiv. Nu mai este loc de negociere. Soluția este ca Rusia să fie pusă la pământ din punct de vedere economic, iar structurile de putere de la Moscova să-l izoleze, până nu face alt gest necugetat”, a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel