Rusia începe ofensiva energetică: primele două victime

[] []

12 sep 2014 / 11:49
Salveaza PDF Comentarii

Polonia și Slovacia acuză Rusia că a redus nemotivat volumul de gaze livrat în baza contractelor legale. Gigantul rus Gazprom a răspuns că nu există nicio problemă cu cantitatea de gaze livrată, care pentru Polonia a rămas la același nivel ca săptămâna trecută - 23 de milioane metri cub pe zi.

Un diplomat polonez a declarat pentru EuObserver că volumul de gaze a scăzut cu 20% luni și cu 45% marți. În aceeași zi, premierul slovac Robert Fico a afirmat că livrările pentru țara sa au fost mai mici cu 11%.

Diplomatul polonez a menționat că firma de distribuție de la Varșovia efectuează o anchetă pentru a descoperi cauza problemelor.

Polonia, Slovacia și Ungaria sunt implicate în livrările de tip "flux-invers" către Ucraina după ce Rusia a amenințat că întrerupe contractul cu Kievul.

Un diplomat ungar a precizat că țara sa nu a întâmpinat nicio problemă în privința livrărilor de gaze naturale.

Dependența Europei de gazul Rusiei, într-un singur grafic

Mișcarea Gazprom survine în săptămâna când Uniunea Europeană a implementat un nou pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii din Estul Ucrainei.

Unele țări s-au opus noilor sancțiuni. Între acestea și Finlanda, care este dependentă în cea mai mare măsură de gazele Moscovei.

Polonia a fost unul dintre cei mai fermi critici ai Rusiei pentru acțiunile din Ucraina. Polonia găzduiește o parte a scutului american anti-rachetă, va fi principalul centru de comandă al forței de reacție rapidă a NATO, iar polonezul Donald Tusk a fost numit președinte al Consiliului European.

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28