Rusia, condiții pentru NATO și UE privind încetarea conflictului cu Ucraina. Aurescu: Sunt multe aspecte care cu greu pot fi acceptate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a vorbit despre conflictul de la granița Rusiei cu Ucraina.

"Eu sper să nu fie niciun război. Tot ceea ce s-a încercat şi se încearcă a se face pe canalele politico-diplomatice, zilele acestea, este un efort de a evita orice conflict. Şi, aici, ne referim la situaţia creată în jurul Ucrainei şi la Marea Neagră, unde vedem o masare de trupe şi de echipamente ale Federaţiei Ruse, într-o cantitate fără precedent şi în care creează o presiune puternică asupra Ucrainei.  O astfel de situaţie de securitate creează îngrijorare  pentru NATO, UE. De altfel, noi am şi discutat, în NATO şi în UE, această situaţie. Au fost mai multe reuniuni, în ultima perioadă. (...) Au fost nişte mesaje foarte puternice de descurajare sau de apel spre descurajare din partea UE şi NATO prin care se cere Federaţiei Ruse să îşi retragă aceste trupe şi echipamente", a spus Bogdan Aurescu, la Radio Guerrilla.

Rusia, condiții pentru a pune capăt conflictului cu Ucraina

"A venit un set de documente, cele două tratate propuse de Federaţia Rusia atât SUA, cât şi NATO. Dacă ne uităm la textele acestor condiţii, vom vedea că sunt multe aspecte care cu greu pot fi acceptate. (...) Într-unul din acorduri se menţionează explicit să nu se extindă NATO cu Ucraina sau cu alte state candidate. Dacă am merge pe această logică, ar însemna să blocăm complet acea politică a uşilor deschise a NATO, ceea ce este imposibil. Vine o solicitare de a nu amplasa anumite mijloace militare ofensive sau de diverse tipuri pe teritoriile statelor aliate, revenind, practic, la situația de dinainte de încheierea acordului dintre NATO şi Rusia din 1997. Practic, tot ceea ce s-ar afla, în momentul de faţă, pe flancul est al NATO, ar trebui să fie retras, dacă am merge pe logică asta. Evident, aceste chestiuni sunt foarte greu de acceptat", a mai spus ministerul de Externe.

NATO vrea să trimită trupe în România şi Bulgaria în contextul tensiunilor cu Rusia

Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul american Tod Wolters, a sugerat că alianţa ar trebui să stabilească o prezenţă militară în România şi Bulgaria în urma defăşurării de trupe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina, a informat ziarul german Der Spiegel, relatează Reuters.

Tod Wolters ar vrea ca NATO să extindă misiunea „Enhanced Forward Presence” în România şi Bulgaria, după ce din 2017 trupe ale alianţei sunt prezente în Polonia şi statele baltice. Acesta ar fi cerut întăriri la graniţa de Est a alianţei în timpul unei conferinţe video cu şefii militari ai statelor member. NATO a refuzat să comenteze aceste declarații.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că NATO „va evalua în mod constant necesitatea de a ne ajusta în continuare prezenţa noastră şi în sud-estul regiunii, pentru că trebuie să fim siguri că putem proteja şi apăra întotdeauna aliaţii împotriva oricărei ameninţări”.

Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina a crescut tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar alianţa a îndemnat să nu invadeze fosta republică sovietică. Rusia a negat că ar plănui o invazie. Kremlinul spune că răspunde la ameninţările propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucraine cu alianţa nord-atlantică.

Moscova a anunțat vineri că doreşte o garanţie din partea NATO că va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina, transmite Mediafax.

Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel