Rujeolă. O singură persoană nevaccinată, la originea unei epidemii

rujeolă
rujeolă

Este suficientă o singură persoană nevaccinată pentru a declanșa o epidemie de rujeolă. Demonstrează acest lucru ceea ce s-a întâmplat la New York în 2013. Pacientul zero, care a readus rujeola în metropola americană după 13 ani de absență, a fost identificat, anunță un studiu recent. 

În 2013, la New York s-a declanșat cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimii 20 de ani, în condițiile în care boala dispăruse din acest stat din 2000. Însă a fost suficient ca o singură persoană nevaccinată să aducă rujeola înapoi la New York și să declanșeze o epidemie în care 58 de persoane s-au îmbolnăvit grav, iar costurile pentru îngrijiri medicale au depășit 400.000 de dolari. 

Un studiu publicat în iulie a.c. în revista științifică JAMA Pediatrics a revenit asupra consecințelor umane și financiare, precum și asupra originii acestei epidemii de rujeolă. 

Pacientul zero este un student, care în 2013 se întorsese de la Londra să-și viziteze familia. Tânărul aparține comunității de evrei ortodocși, în sânul căreia extrem de puține persoane sunt vaccinate. Rapid, cei din familia și anturajul tânărului s-au îmbolnăvit de rujeolă, la fel și persoane la care a fost în vizită. 

Studiul demonstrează că între 13 martie și 9 iunie, nu mai puțin de 3.351 de persoane au intrat în contact cu virusul rujeolic, dintre care 66% erau vaccinate cu două doze de vaccin antirujeolic. În total, 58 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă. Dintre acestea, 45 refuzaseră vaccinarea. În SUA, vaccinarea este recomandată la vârsta de 1 an, dar nu este obligatorie, cu excepția anumitor școli. Vaccinarea poate fi refuzată din motive medicale sau religioase. 

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, care se transmite prin particule de salivă. O singură persoană bolnavă de rujeolă poate îmbolnăvi 15-20 de indivizi, chiar înainte de a dezvolta simptome.

Rujeola este încă prezentă în New York, anul acesta antrenând două cazuri de complicații majore: o pneumonie și un avort. 

Bilanțul din 2013 cântărește greu și din punct de vedere financiar, epidemia determinând costuri de 400.000 de dolari, potrivit studiului citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel