Câți dintre români au astăzi acces la apă potabilă. Ce spune ministrul Rovana Plumb

În cadrul Forumului Regional al Apei Dunăre — Europa de Est 2017 (Expo Apa), care a avut loc luni, 15 mai, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a vorbit despre principala sursă de finanțare pentru sectorul apei.

"Fondurile europene reprezintă principala sursă de finanțare pentru sectorul apei și apei uzate. Avem datoria să asigurăm cetățenilor o viață mai bună inclusiv prin accesul la apă, fiindcă munca dumneavoastră este, până la urmă, un indicator al gradului nostru de civilizație", a arătat ministrul pentru Fonduri Europene.
Rovana Plumb a descris și modul în care este structurată finanțarea pentru sectorul de apă în perioada de programare 2014 – 2020, astfel:

  • 43 proiecte noi de infrastructură de apă și apă uzată în pregătire la POIM;
  • 29 proiecte în curs de finalizare din perioada 2007-2013 (valoare 800 milioane euro).

Valoarea totală a portofoliului în sectorul de apă este de peste 6 miliarde euro.
Rovana Plumb a mai arătat că Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM) continuă principalele programe de finanțare din acest sector – ISPA și POS Mediu-, care au beneficiat de o alocare totală de peste 4 miliarde euro în perioada trecută de programare (ISPA și POS Mediu) și care au dus la racordarea la serviciile de alimentare cu apă a peste 1,3 milioane cetățeni.

11,336 milioane

Conform datelor oficiale, prezentate de către ministrul delegat în cadrul Forumului Apei, în 2008, numărul persoanelor racordate la rețeaua de apă și de apă uzată era, în România, de 11,336 milioane, iar acum numărul acestora a crescut cu 10%. De asemenea, statistica relevă că, în 2016, în mediul rural, România avea doar 28,7% dintre locuitori racordați la rețelele de apă și canalizare.


Pe durata Forumului Regional al Apei Dunăre — Europa de Est 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a organizat, în parteneriat cu Asociația Română a Apei (ARA), seminarul Oportunități de finanţare a infrastructurii apei. Au participat reprezentanți ai Comisiei Europene și ai instituțiilor financiare internaționale care au cofinanțat proiecte de investiții în domeniu, autorități centrale și locale, operatori regionali de apă și canalizare, antreprenori.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel