Rovana Plumb, fonduri europene de 46 miliarde euro, în România, în primul deceniu de la aderare

• Fondurile europene au crescut PIB-ul României cu 13,6% • În actuala perioadă de programare, România a atras aproximativ 10 miliarde euro.

Fondurile europene intrate în Romania depăşesc 46 miliarde euro, din care numai în perioada actuală de programare aproape 10 miliarde. Această sumă reprezintă totalul fondurilor europene, care înseamnă politica de coeziune, politica agricolă comună, inclusiv plăţile directe. În exercițiul financiar 2014 – 2020, România a atras 10 miliarde euro din obiectivul asumat de 30 miliarde euro până la finalul acestuia, a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Rezultatele arată că fondurile europene au sprijinit dezvoltarea a peste 4.000 întreprinderi și au contribuit la angajarea a peste 62.000 persoane.

Milioane de cetățeni din 287 localități din România beneficiază de apă mai bună și canalizare modernizată datorită utilizării banilor europeni.

De asemenea, pentru protecția mediului și respectarea standardelor europene în acest domeniu, au fost construite sau reabilitate 142 stații de epurare.

[citeste si]

Prin programele de formare profesională cu finanțare europeană au fost instruiți 352.500 învățători și profesori.

Peste 143.000 șomeri au participat la programe care au dus la dezvoltarea pieței muncii, iar alte peste 125.000 persoane din grupurile vulnerabile - șomeri, persoane de etnie roma, mame singure, persoane din comunități marginalizate, persoane cu dizabilitati au beneficiat de programe de calificare sau recalificare.

În ceea ce privește infrastructura rutieră, au fost reabilitați peste 3.300 km drumuri și au fost construiți, totodată, peste 300 km drumuri noi.

Din punct de vedere economic, impactul fondurilor UE se reflecta în creșterea cu 13,6% a PIB -ului României.

Infuzia banilor europeni în economia românească a crescut cu 30 la sută nivelul investițiilor până în 2016.

Beneficiile fondurilor se regăsesc și în scăderea șomajului în România cu 3,7 la sută la sfârşitul anului 2016.

În același timp, gradul de ocupare a crescut suplimentar cu 3,8 %.

În ceea ce priveşte productivitatea muncii, aceasta a crescut cu 4%. De asemenea, s-a înregistrat o creştere semnificativă de aproximativ 30% (cumulat 2008-2016) a remuneraţiei medii pe salariat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel