Roubini avertizează că vine "mama tuturor crizelor". Isărescu speră "din toată inima să nu aibă dreptate"

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Nouriel Roubini, profesorul de economie care a prevăzut criza din 2008, a avertizat că urmează "mama tuturor crizelor". Mugur Isărescu, guvernator BNR, speră ca acesta să nu aibă dreptate şi afirmă că tendinţa mondială este spre revenirea la normalitate. 

„Depinde de mărimea crizei. Avem din păcate două deficite gemene, fiscal și de cont curent, și ar fi bine ca o eventuală situație tensionată să ne prindă cu aceste deficite niveluri cât mai scăzute. Sper ca domnul Roubini să nu aibă dreptate”, a precizat el, citat de Adevarul.

„Perioada dobânzilor scăzute se apropie de sfârșit. Economiștii spun ieșirea, exitul, cum se iese din această perioadă de stimulare excesivă a creșterii economice inclusiv cu dobânzi scăzute. Calendarul de ieșire și de revenire la normalitate este cel mai important, dar este încă sub discuție. Certitudinea este că tendința este spre revenirea la normalitate”, a spus guvernatorul BNR.

Profesorul de economie de la NYU Stern, a cărui poreclă este „Dr. Doom”, datorită înclinației sale către predicții cumplite, a avertizat că băncile centrale și guvernele „pregătesc scena pentru mama crizei datoriilor stagfaționale în următorii câțiva ani”, conform Antena3.

Stagfația este un fenomen economic care se manifestă prin coexistența stagnării economiei, inflației și șomajului.

Politici fiscale şi monetare slabe

Rezerva Federală și Trezoreria, împreună cu echivalentele lor din întreaga lume, s-au bazat pe politici fiscale și monetare slabe pentru a stimula creșterea economică în ultimul deceniu. Ei s-au dublat pe această abordare în timpul pandemiei, cheltuind miliarde de dolari pe cecuri de stimulare și achiziții de obligațiuni și menținând ratele dobânzilor aproape de zero. Aceste eforturi au umflat și mai mult prețurile acțiunilor, caselor și altor active și, de asemenea, au încurajat împrumuturile agresive, este de părere Roubini. 

Economistul a catalogat drept „exuberanță irațională” entuziasmul în jurul criptomonedelor.

El se așteaptă ca o cerere imensă să alimenteze inflația, presiunile de aprovizionare precum protecționismul, destrămarea lanțurilor globale de aprovizionare și atacurile cibernetice asupra infrastructurii cheie, ceea ce va duce apoi la creșterea prețurilor.

Mai mult, guvernele au împrumutat sume mari de bani pentru a-și finanța planurile de stimulare și sunt mult mai îndatorate acum decât acum 50 de ani, a spus Roubini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel