Rosul unghiilor. Ce ascunde acest gest aparent inofensiv

Mulți copii, dar și adulți au obiceiul de a-și roade unghiile. Acest gest nu este chiar atât de inofensiv pe cât pare. Rosul unghiilor ascunde tulburări mentale ce pot fi încadrate în categoria tulburărilor obsesiv-compulsive. 

Rosul unghiilor este privit ca un obicei foarte grav atunci când persoana care îl practică îşi cauzează durere. Unii ajung chiar să nu-și mai poată folosi mâinile deoarece rănile provocate pot duce la infecţii severe.

În lume sunt o mulțime de persoane adulte sau copii care-și rod unghiile. Psihologii avertizează că acest gest automutilant are la bază afecțiuni mentale destul de serioase, potrivit Daily Mail.

Rosul unghiilor, tulburare obsesiv-compulsivă

Cercetătorii care au desfăşurat o serie de studii cu privire la acest obicei se gândesc serios să schimbe încadrarea acestuia de la un gest inofensiv la tulburare obsesiv-compulsivă. Rosul unghiilor s-ar putea asemăna și cu un comportament caracteristic sindromului ADHD, spun experţii medicali.

„La fel cum procedează pacienţii care se trag de păr sau îşi cauzează răni pe suprafaţa pielii, gesturi automutilante, cei care îşi rod unghiile pot ajunge să fie încadraţi în aceeaşi categorie cu persoanele care suferă de instabilitate mentală, dar asta într-o categorie foarte restrânsă de pacienţi", a explicat medicul Carol Mathews, psihiatru la Universitatea din California.

Rosul unghiilor, vector de răspândire a microbilor

Oamenii care obișnuiesc să-și roadă unghiile sunt expuşi la o serie de boli, deoarece microbii pot fi astfel răspândiţi din unghii pe buze sau direct în cavitatea bucală.

Specialiștii spun că o metodă de a scăpa de acest obicei ar fi înfășurarea unghiilor în bandaje sau ungerea lor cu substanțe amare sau ardei iute. Există și oje sau sau soluții speciale contra acestui obicei.

În orice caz, având în vedere implicațiile emoționale ale gestului, e bine să se folosească o abordare blândă și plină de tact atunci când încercăm să convingem persoana care își roade unghiile să nu o mai facă.

Un lucru important este să se rezolve cauza stresului care a dus la rosul unghiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel