Roșia Montană- UNESCO. Documentul care a vulnerabilizat România, semnat în ultimele zile de mandat ale lui Cioloș, ajunge pe masa lui Ciolacu

foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay

Apariția informației că România ar putea fi obligată să plătească daune de 2 miliarde de dolari în procesul cu firma Gabriel Resources a determinat o reacție imediată a fostului premier Dacian Cioloș, chiar înainte de pronunțarea verdictului de către tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID). Instanța urmează să se pronunțe în 10 februarie. 

De ce ar arunca Dacian Cioloș pisica neagră în curtea PSD

Potrivit Adevărul, înainte de a aproba decizia ministrului Culturii, Corina Șuteu, de a depune la UNESCO dosarul pentru „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană”, fostul premier Dacian Cioloș și ministrul de atunci al Finanțelor, Anca Dragu, ar fi fost avertizați de avocații care apărau România la ICSID („Lalive” și „Leaua și Asociații”), că un astfel de demers  ar putea vulnerabiliza situația țării noastre în litigiul cu Gabriel Resources. 

”Aceasta ar putea avea un efect negativ privind percepţia Tribunalului asupra comportamentului României şi capacitatea de a se apăra împotriva pretenţiilor reclamanților. Există, prin urmare, un risc semnificativ ca includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO să ducă la plata unor compensații substanţiale către reclamanţi”, se arăta în scrisoarea oficială trimisă ministrului Anca Dragu. 

Documentul semnat de Cioloș ar urma să ajungă pe masa lui Ciolacu

Astfel, Dacian Cioloș este acuzat că mutarea făcută în ultimele zile de mandat, când a dat undă verde pentru listarea Roșiei Montane la UNESCO, ar fi fost una informată, chiar dacă astăzi reprezintă o vulnerabilitate pentru România în litigiul internațional. 

Prin prisma informațiilor din spațiul public, premierul Marcel Ciolacu a cerut toate documentele de la ministerele implicate: ”Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul", declara pe 1 februarie, premierul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel