Preşedintele Traian Băsescu mai rămâne fără încă un consilier. Eckstein-Kovacs Peter a demisionat joi dimineața. Divergenţele dintre Eckstein-Kovacs şi Traian Băsescu pe marginea proiectului de la Roșia Montana ar fi dus la o ruptură.
Consilierul prezidenţial pe probleme de minorităţi naţionale, Eckstein-Kovacs Peter, şi-a dat joi demisia din funcţie. Decizia lui Eckstein-Kovacs apare în contextul în care acesta s-a declarat de-a lungul timpului un adversar declarat al proiectului minier de la Roşia Montană, proiect pentru care preşedintele Traian Băsescu a făcut un lobby intens în ultima vreme.
"Am discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi l-am anunţat verbal despre demisia mea din funcţia de consilier prezidenţial, iar dânsul a acceptat această demisie. Luni voi depune în scris demisia la Palatul Cotroceni. Demisia mea are la bază punctul meu de vedere exprimat în legătură cu investiţia de la Roşia Montană, care nu coincide cu cea a preşedintelui Traian Băsescu. Ca şi consilier prezidenţial ar fi trebuit să susţin iniţiativele preşedintelui, ori în acest caz nu o pot face şi de aceea am decis că cea mai bună soluţie este demisia", a declarat pentru Mediafax, Eckstein Kovacs Peter.
De altfel, Eckstein a semnat recent o petiţie prin care asociaţia Transilvania Verde îi cere ministrului Culturii să retragă certificatul de descărcare arheologică, pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană. "Îmi face mare, mare plăcere să semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protestează împotriva, investiţiei, să îi zicem aşa, de la Roşia Montană. Este o poziţie de a mea arhicunoscută, pe care o repet de câte ori trebuie să o repet, pentru că este o afacere păguboasă pentru România. Eu sper ca nici toamna asta, nici în toamna viitoare şi nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Roşia Montană", declara Eckstein.
A intrat în conflict şi cu conducerea UDMR
Poziţiile anti-Roşia Montană l-au adus şi într-un conflict cu conducerea UDMR, în special cu preşedintele Kelemen Hunor. Acesta i-a transmis voalat să plece din Uniune. "Eu nu mă ocup de hârtiile pe care le semnează domnul Eckstein. Domnul Eckstein ar trebui să decidă dacă este membru UDMR sau se delimitează de preşedinte. Dacă se delimitează, are cale liberă şi drum liber să meargă unde doreşte. Domnul Eckstein este în cunoştinţă de cauză: nu eu am semnat avizul de descărcare de sarcină arheologică, este primul pas într-adevăr în ceea ce priveşte responsabilitatea Ministerului Culturii ", a spus Kelemen Hunor și reluat de realitatea.net.
Proiect de lege anti-cianuri cu Funar
Fost ministru pentru minorităţile naţionale în guvernarea CDR, iar ulterior senator UDMR de Cluj, Eckstein a inţiat în legistatură trecută un proiect de lege alături de fostul senator PRM Gheorghe Funar pentru interzicerea cianurilor în minierit, ceea ce practic ar fi făcut imposibilă investiţia Gold Corporation. Proiectul a fost blocat însă în Parlament, în special de către PDL.
Citește și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu