Urmărește emisiunea live


Roșia Montana. Bădălău: Alte interese. Resursele trebuie exploatate

Vorbind despre bogățiile subsolului și efectul social, Ministrul Economiei a mărturisit, în emisiunea "Punctul de Întâlnire" că, în cazul Roșia Montana, "resursele pe valoare adăugată trebuie exploatate" și că "acolo, probabil sunt alte intersese".

"Nu mă întrebaţi de Roșia Montana, unde știți foarte bine că este un subiect mult mai complicat. Eu consider că resursele pe valoare adăugată trebuie exploatate, respectând mediul. Acolo nu e vorba numai de cianură că, şi cu ciocanelul dacă mergeam toţi, câştigam mai mult. Acolo, probabil sunt alte intersese. Contractul e la mine, o să mă uit pe el şi o să încerc... Acum e foarte greu, fiind la o Curte de Arbitraj", a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Gabriel Resources, despăgubiri

Situl Roşia Montană face obiectul unui arbitraj internaţional solicitat de grupul canadian Gabriel Resources, care a obţinut în 1999 o primă licenţă pentru a deschide o mină de aur cu exploatare în aer liber. Compania canadiană dorea să extragă 300 de tone de aur în următorii 14 ani, folosind cianuri.

După 14 ani, Parlamentul român a stopat definitiv proiectul, pe fondul manifestaţiilor masive ale ecologiştilor şi apărătorilor patrimoniului, care au avertizat în privinţa riscurilor de poluare a mediului şi de distrugere a galeriilor antice de la Roşia Montană. Grupul canadian s-a adresat jurisdicţiei de arbitraj internaţional a Băncii Mondiale (CIRDI) din Washington, cerând despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

Vezi și: Iohannis, solicitare numire miniștri. Cazierul lui Mircea Drăghici - document

Taxă 2% companii energie. Schimbare majoră. "Nu ne-am aşteptat"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel