Romexit. Tăriceanu: Asta nu pot accepta

Călin Popescu Tăriceanu a făcut câteva precizări în legătură cu acuzele apărute potrivit cărora susține un Romexit, adică o ieșire a României din Uniunea Europeană. El a ținut să precizeze că i-au fost răstălmăcite unele cuvinte și că este un partizat al Uniunii Europene, dar nu poate accepta ”să fim trataţi ca o ţară de mâna a doua”.

”Am fost premierul Guvernului care a reuşit să ducă România în Uniunea Europeană. Cu efort, cu mult efort personal.

Şi am satisfacţia că am făcut ceea ce cred că era bine pentru ţara mea. Sunt un pro-european convins. România face parte din rândul celor mai înaintate democraţii liberale şi românii sunt în situaţia să beneficieze de avantajele unui spaţiu de libertate şi prosperitate cu adevărat unic în lume.

La 10 ani de la acel moment, România trebuie să fie un membru puternic al Uniunii Europene.

Vreau să resping manipulările care au apărut în anumite publicaţii că aş susţine un Romexit.

Vă spun ce susţin: să fim un membru respectat, fără un MCV cu o ţintă mobilă, regulile care se aplică cetăţenilor europeni pe piaţa muncii să se aplice şi cetăţenilor români, să ne putem aloca resursele pentru dezvoltare în funcţie de interesele proprii, să nu fim consideraţi ca piaţă de desfacere şi furnizori de mână de lucru ieftină, companiile străine să aibă un comportament fiscal onest, ș.a.m.d. E prea mult? Vă las să judecaţi.

Eu nu pot accepta să fim trataţi ca o ţară de mâna a doua.

Ce am spus în cadrul intervenţiilor televizate a fost că: Acum am înţeles mai bine de ce Marea Britanie a ajuns la situaţia de a alege Brexit-ul: pentru că şi-au dat seama că deciziile cele mai importante în loc să fie luate în parlamentul britanic sunt luate la Bruxelles de funcţionari europeni care nu au nicio legitimitate. Şi britanicii, care sunt un popor cu istorie, cu demnitate, curaj, care au luptat în războaie, au clădit un imperiu mondial, au acest comportament de orgoliu şi până la urmă de responsabilitate a propriului lor destin şi au luat această decizie pe care noi nu putem în fond nici să o criticăm, nici să o aprobăm. Este problema lor, putem numai să o analizăm.

Am făcut această analiză prin prisma acestui fapt, şi anume că îşi cunosc interesul naţional.

Sunt convins că şi România îşi are propriile interese naţionale şi este o ţară suverană. Vreau ca celelalte ţări membre UE să ne respecte pentru că şi noi îi respectăm.

Cu regret am constatat că declaraţiile pe care le-am acordat în cadrul unor emisiuni televizate au fost răstălmăcite şi utilizate într-o propagandă care nu are alt scop decât acela de a crea instabilitate şi tensiune”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina personală de Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel