Românii cu credite în franci elvețieni, mesaj disperat către Orban: ASTA dorește PNL? E surd și orb?

Românii cu credite în franci elvețieni au transmis un mesaj disperat către Ludovic Orban și către PNL. 

Românii cu credite în franci elvețieni îi adresează o scrisoare lui Ludovic Orban, subliniind că nevoia lor nu îi este străină premierului PNL. Este un mesaj disperat după cinci ani fără o decizie fermă cu privire la situația românilor sfătuiți să ia credite în franci elvețieni a căror valoare s-a dublat, iar ei, românii care au luat credite de nevoie, s-au văzut nevoiți să dea înapoi mai mult decât dublul sumei primite. Mulți au rămas fără nimic, iar pentru ceilalți situația e de două ori mai dificilă. În acest context dureros, ei își manifestă revolta față de parlamentarii PNL care au acționat împotriva proiectului de lege care definește clar impreviziunea, unul dintre motivele pentru care ei pierd în instanțele românești. 

Iată, integral, scrisoarea adresată de românii cu credite în franci elvețieni premierului Ludovic Orban și PNL-ului: 

Stimate domnule Presedinte Ludovic Orban, stimati lideri PNL,

Suntem Grupul Clientilor cu Credite in CHF, un grup nascut din nevoia oamenilor de a cauta dreptate si rezolvare a problemei CHF in Romania. Iar nevoia noastra nu va e straina.

Ne adresam domniilor voastre intrucat am constatat, de cinci ani de zile, o lipsa a deciziei ferme in ce ne priveste la toate nivelurile autoritatilor statului: guvernamental, parlamentar, prezidential, al autoritatilor in justitie.

Suntem revoltati de decizia liderilor parlamentari PNL de a contesta aceasta unica norma juridica ce vine sa reglementeze o situatie critica in instantele de judecata, singura cale care le-a mai ramas debitorilor in CHF, care pierd pe capete procesele din multe motive, printre care acela ca nu exista o definitie clara a impreviziunii.

Ne intrebam ce doreste PNL? Nu doreste analizarea si controlul juridic al contractelor de catre instantele de judecata? In lipsa unor repere practice, pe care Pl-x 10/2019 le stabileste clar, definind ce este impreviziunea, se va mentine starea de incertitudine si lipsa de incredere in actul juridic, se va anihila rolul instantelor, se va perpetua situatia in care bancile se imbogatesc nemeritat pe spatele debitorilor care nu vor avea niciodata castig de cauza. Asta doreste PNL? O perpetuare la infinit a situatiei in care actul juridic se desfasoara in batjocura fata de imprumutat?

Amintim, pe scurt, cateva repere:

1. Legea 77/2016, legea darii in plata, cu modificarile aduse prin PLX10/2019, NU este o lege de protectie a consumatorului; contractul poate fi reechilibrat la solicitarea ambelor parti contractuale.

2. PLX10/2019 reprezinta un eveniment major in materia dreptului civil, in fapt fiind unica norma care stabileste repere practice clare in aplicarea impreviziunii;

3. Prin contestarea acestei norme se contesta chiar Deciziile Curtii Constitutionale (731/2019), care a invitat legiuitorul sa defineasca impreviziunea

4. CCR a analizat acest proiect, contestat tot de PNL, in urma cu cateva luni;

5. CCR a invitat Parlamentul (in calitatea lui de legiuitor) sa adopte o norma care sa nu mai permita instantelor sa judece in mod difuz la exigentele impreviziunii;

6. Impreviziunea se constata doar de instante si nu opereaza automat;

7. Doar Instanta poate constata dezechilibrul major intr-un contract, fara a fi obligata la o hotarare favorabila debitorului; impreviziunea deriva din buna credinta a partilor si nu opereaza la dispozitia debitorilor;

8. Impreviziunea prevede verificarea ruinei contractuale si nu a ruinei debitorului.

Intrebam:

Ati fost alaturi de oameni cand s-a votat legea darii in plata, in 2016. Ce s-a schimbat acum?

Cum e posibila o decizie impotriva unui viitor just al actului de justitie?

Ruina contractuala deranjeaza politicienii PNL? V-ati gandit la ruina oamenilor?

Noi nu facem politica. Acest Grup nu face politica. De ce o strategie politica PNL trebuie sa fie impotriva oamenilor?

Calitatea vietii noastre, protejata de Constitutie prin intermediul si obligatia dumneavoastra, este grav afectata si din lipsa acestei legi pe care vreti sa o contestati. Cui foloseste aceasta tergiversare?

PNL e surd la plansetul disperat al celor nedreptatiti? E orb la lacrimile amare ale celor evacuati fortat din casele lor de catre cei care fac lobby pe langa cei votati de noi?

Unde nu e omenie, nu e nimic. Iar un act de justitie corect poate insemna omenie.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel