Mii de oameni cu credite în franci elveţieni s-au adunat în Piaţa Constituţiei duminică, solicitând autorităţilor să intervină de urgenţă în criza generată de aprecierea francului. Oameni din toate colțurile țării, cu copilași în brațe, au venit în București în speranța că se va găsi o soluție reală pentru problema lor.
Cătălin Voivozeanu, unul dintre inițiatorii Grupului clienților cu credite în CHF de pe Facebook, a vorbit pentru DC News despre atmosfera de la mitingul de duminică din Piața Constituției.
Aproape 3.500 de oameni la miting
"Duminică au fost la miting în jur 3.500 de persoane. Mărturisesc că mă așteptăm să fim mai mulți, dar având în vedere condițiile financiare pe care le au oamenii împrumutați în franci elvețieni... este de înțeles. Este foarte greu ca românii să vină din toate colțurile țării până în București. Oamenii chiar nu au bani", ne-a spus Cătălin Voivozeanu.
Mitingul, organizat de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (cu circa 16.000 de membri) pe Facebook, a reunit români din multe zone ale ţării, care au venit împreună cu familia, copiii şi prietenii. Au stat ore în șir afară, îndurând vremea nefavorabilă, pentru a transmite un ultim avertisment autorităților.
"La miting m-a impresionat energia și puterea oamenilor de a striga ca un ultim avertisment pe care poate fi dat autorităților în rezolvarea problemei noastre", a mai zis Cătălin Voivozeanu pentru DC News.
Soluție reală din partea autorităților
"Sigur că da, mai sperăm la o soluție reală din partea parlamentarilor. Soluția este la ei. Cum în alte state s-a intervenit printr-o lege pentru această problemă, credem că se poate și în România. Peste două săptămâni, tot duminică, vom organiza mitinguri atât în București, dar și în celelalte orașe. În următoarele zile, vom boicota băncile. Unii oameni nu își vor plăti ratele, alții vor plăti un leu sau doi.
Astăzi pot spune că sunt mulțumit de ceea ce am creat în aceste zece zile. De acum înainte vom avea alte direcții în încercarea de a ne rezolva problema. Deja sunt foarte mulți oameni care ne susțin și pe grupul de Facebook, iar petiția pe care am lansat-o a fost semnată de peste 22.000 de oameni. Vom continua până vom reuși", a conchis Cătălin Voivozeanu.
"Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?"
"BNR+Bănci+Clienţi=Vinovaţi! De ce doar noi suntem penalizaţi?", "Banca=Cămătar legalizat de BNR şi de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "BNR reglementează doar cum băncile dictează!", "Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?", "Je Swiss dator vândut!", "Rate CHF la curs istoric!, "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înşelat!", "Voi aveţi puterea, noi avem durerea!" sunt doar câteva dintre mesajele pe care îndatoraţii la bănci în franci elveţieni le-au afişat duminică pe pancarte.
Cerere la Guvern
Grupul a depus marţi, prin reprezentanţii săi, o cerere la Guvern, Camera Deputaţilor şi Senat, prin care propune spre dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă, de maxim două săptămâni, un text de iniţiativă legislativă care să soluţioneze situaţia "gravă" în care să regăseşte o mare parte a clienţilor care au contractat credite în monede străine (franci elveţieni, euro sau dolari).
Clienţii instituţiilor de credit cer astfel, prin măsurile propuse, ca băncile să le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda naţională, la cursul de la data semnării contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News